Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det här googlar utländska turister på om Sverige

När utländska resenärer söker på nätet om Sverige är det aktiviteter som skidåkning, norrsken, kryssningar och vandring som de är mest nyfikna på.

Totalt gjordes 5,8 miljoner sökningar om turist-Sverige under 2018. Det är 24 procent fler sökningar än året innan.Bild: Johan Nilsson/TT
Med 5,8 miljoner sökningar på Google och kinesiska Baidu förra året ökade antalet sökningar om Sverige dubbelt så snabbt som för övriga Europa. Det visar en undersökning som Visit Sweden låtit göra.
Tyskarna är de som söker mest information innan resan och står för nästan en miljon av sökningarna. Även amerikaner, danskar och britter är flitiga vid tangentbordet.
Fortfarande är generella sökningar på begrepp som ”turism”, ”resor” och ”boende” vanligast, vilket antyder att det finns stora skaror resenärer som ännu inte känner till Sverige så väl.
– Resandet har ökat totalt och det finns ett sug efter nya resmål och Sveriges anses vara lite nytt, spännande och annorlunda, säger Ewa Lagerqvist, vd för Visit Sweden som marknadsför destinationen Sverige internationellt.
När det gäller tips på saker att göra i Sverige var ”skidåkning” och ”norrsken” de vanligaste sökorden följda av ”kryssningar”, ”vandring”, ”fiske” och ”stränder”. Jämfört med andra länder i undersökningen är Sverige det enda land som har två starka toppar i antal sökningar – januari och juli.
– Sverige har blivit mer och mer en helårsdestination vilket är glädjande. Att just skidåkning och norrsken toppar listan är inte så dumt för vi vill gärna att man ska hitta ”sitt” Sverige oavsett årstid, säger Ewa Lagerqvist.
Flest sökningar görs ännu på de traditionella turistländerna som Italien, Grekland och Kroatien, men Sverige tar plats bland de 20 mest intressanta turistländerna i Europa.
Fakta

Vanligaste sökorden 2018

1. Skidåkning: 155900 sökningar

2. Norrsken: 131800 sökningar

3. Kryssningar: 97700 sökningar

4. Vandring: 85100 sökningar

5. Fiske: 82600 sökningar

6. Stränder: 51100 sökningar

7. Familjesemester: 48100 sökningar

8. Musikevenemang: 47000 sökningar

9. Slott och fästningar: 46600 sökningar

10. Vattenland: 45000 sökningar

Källa: Visit Sweden

Gå till toppen