Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Fotboll är politik. Men underhållningen måste också få ta plats.

Caroline Seger går att se i både landslaget och i FC Rosengård.Bild: David Vincent
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Går det att skriva om fotbolls-VM utan att prata om skillnaden mellan damlandslag och herrlandslag? Ja, och nej. Även om rapporteringen från sommarens turnering mer än tidigare tycks fokusera på sport snarare än kön är den jämställdhetspolitiska debatten aldrig långt borta.
Det ska den inte heller vara.
Fotbollen är fortfarande djupt ojämställd. Det märks i prissumman för det vinnande landslaget, som trots att den har höjts för kvinnorna fortfarande ligger på knappt en tiondel av det männen kammar hem.
Och det märks på förväntningarna. Efter att USA:s landslag i förra veckan fått kritik för att ha gjort tretton mål på försvarslösa thailändskor konstaterade Aftonbladets expert Johanna Frändén (12/6): "Det enda som är värre än att vara riktigt dålig på fotboll som kvinna är att vara för bra."
Vad gör då den som bara vill se bra fotboll? Slår på tv:n på torsdagskvällen. Och vänder senare i sommar blicken mot den allsvenska kampen.
Det är tre år sedan Sverige slog ut de trefaldiga och regerande världsmästarna USA ur OS-fotbollen och gick hela vägen till silver. Torsdagens match kommer att bli en skoningslös uppgörelse inför utsålda läktare, där amerikanskorna söker revansch och svenskorna ska visa att det fortfarande är de som bestämmer.
Och när damallsvenskan drar igång efter VM-uppehållet kommer FC Rosengård, Malmölaget som huserat stjärnor som brasilianska Marta, att kunna visa upp sex världsmästerskapsspelare. Skotska Fiona Brown, norska Lisa-Marie Utland och det nyss signerade stjärnskottet, nigerianska Anam Imo. Sida vid sida med Caroline Seger, Natalie Björn och Zećira Mušović.
Fotboll är politik. Men fotboll är också 90 minuter underhållning. Oavsett om det är kvinnor eller män som står för den.
Gå till toppen