Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hicka i regeringsförhandlingarna i Danmark

Det har hickat till i regeringsförhandlingarna i Danmark. En spricka har uppstått mellan Socialdemokratiets statsministerkandidat Mette Frederiksen och Radikale Venstres ledare Morten Østergaard.

Morten Østergaard, partiledare för Radikale Venstre, när han röstade i valet den 5 juni. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Frederiksen har enats med Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten om att minska landets utsläpp av växthusgaser med 70 procent till 2030. Då vägrade Østergaard infinna sig till onsdagens förhandlingsrunda som Frederiksen bjudit in till.
– Det finns fortfarande inte enighet om ekonomin, så att en ny regering kan genomföra ambitionerna när det gäller klimat och välfärd, säger Østergaard.
Frederiksens mål är att bilda en S-regering som kan styra i minoritet med stöd av de andra tre partierna som räknas till det röda blocket.
Men Østergaard säger att hans parti inte vill sluta svepande avtal utan att veta att det finns pengar att genomföra löftena.
Den fortsatta vägen framåt i förhandlingarna är oklar.
Noa Reddington, politisk kommentator och tidigare rådgivare till före detta statsminister Helle Thorning Schmidt (S), tror att det nu kan dröja innan landet har en regering.
– Vi står inför ett drama mellan Mette Frederiksen och Radikale Venstre, som kan ta många dagar.
Fakta

Danmarks valresultat

Tio partier tog sig in i det danska folketinget i valet den 5 juni, inom parantes förändring sedan förra valet:

Socialdemokratiet 25,9 procent (–0,4)

Venstre 23,4 (+3,9)

Dansk Folkeparti 8,7 (–12,4)

Radikale Venstre 8,6 (+4)

Socialistisk Folkeparti 7,7 (+3,5)

Enhedslisten 6,9 (–0,9)

Det Konservative Folkeparti 6,6 (+3,2)

Alternativet 3 (–1,8)

Nye Borgerlige 2,4 (+2,4)

Liberal Alliance 2,3 (–5,2)

Tre av partierna klarade inte tvåprocentsspärren:

Stram Kurs 1,8 (+1,8)

Kristendemokraterne 1,7 (0,9)

Klaus Riskær Pedersen 0,8 (+0,8)

Källa: DR

Gå till toppen