Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maskerade rånare var lätta att identifiera

Butikspersonal hotades med kniv. Nu döms den ena rånaren till fängelse, den andre får ungdomsvård.

Männen, som vid råntillfället var 18 respektive 17 år gamla, kom kring lunchtid 9 januari i år in i den lilla livsmedelsbutiken i Svalöv. I butiken arbetade en kvinna.
Männen var maskerade och hade varsin kniv i handen. De sade att de ville ha pengar och cigaretter. Sedan inget mer.
Männen plockade på sig kontanter ur kassan, cigaretter, cigarettpapper och en mobilladdare.
Kvinnan i butiken har i vittnesförhör berättat att en av männen höll sin kniv bara två decimeter från hennes mage. Och att hon var så rädd att hon inte vågade säga något. Hon kunde bara se på när de plockade på sig varor och pengar.
Men de två ynglingarna kom inte långt utan greps av polis ganska snart. Flera personer kunde trots maskeringen identifiera en av männen. Snart var också den andra rånaren identifierad.
Den yngre nekade först men blev sedan mycket ledsen och ångerfull i samtal med polis och erkände gärningen.
Vid husrannsakan hittades också rånbyte.
Männen har i förhör sagt att rånet inte var planerat. De träffades en stund innan och skojade först om att de skulle råna butiken. ”Sedan bara hände det”, har den yngre mannen sagt.
Kvinnan i butiken har berättat att hon fruktade för sitt liv och att hon numera inte känner sig trygg på sin arbetsplats. Hon måste ändå vara där ibland eftersom hon och hennes make inte har några anställda.
Nu dömer Lunds tingsrätt männen, numera 19 och 18 år gamla, för rånet.
Den äldre anses inte vara motiverad för behandling eller samhällstjänst och straffet blir därför fängelse i åtta månader.
Den yngre döms till ungdomsvård med särskild föreskrift samt ungdomstjänst i 100 timmar.
De ska dessutom betala 13 200 kronor i skadestånd till kvinnan i butiken.
Gå till toppen