Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regnbågsflaggorna vajade i Svalöv

Människor i alla åldrar viftade med prideflaggor när en manifestation för allas lika värde hölls utanför kommunhuset i Svalöv. Manifestationen var en motreaktion på Teddy Nilssons (SD) uttalande om att prideflaggan är ”en exkluderingsflagga”.

Mats Andersson, Elin Nordén och sonen Hampus Nordén var på plats för att visa sitt stöd. ”Än så länge är Hampus lyckligt ovetande om varför det är viktigt att vi är här. Han tycker bara om regnbågsfärgerna”, säger Mats Andersson.Bild: Matilda Ermeland
Manifestationen anordnades av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.
Detta efter att det kommit fram att Sverigedemokraten Teddy Nilsson, nytillsatt ordförande i kommunstyrelsen i Svalöv, vill förbjuda prideflaggan på kommunens flaggstänger då den ”ifrågasätter heteronormen”.
– Det är anmärkningsvärt att den man som ska företräda alla Svalövs medborgare vill förbjuda en flagga som står för allas lika värde, säger Émilie Lundgren, Socialdemokraternas ordförande i Svalöv.
– Vi är här för att visa att det finns en motkraft till Sverigedemokraterna och deras politik. För min del får regnbågsflaggan gärna hänga på varenda flaggstång i hela kommunen, varje dag, för att visa att vi inkluderar HBTQ-personer, och alla andra som inte följer normen, fortsätter hon.
Regnbågens färger syntes lite överallt, både bland talare och åhörare under manifestationen.Bild: Matilda Ermeland
Och det var många som hade kommit för att visa sitt stöd för prideflaggan och HBTQ-rörelsen.
– Vi är här för att vi tycker att mångfald är nödvändigt för ett fullvärdigt samhälle. Det är viktigt att visa att vi är många i den här kommunen som står upp för detta, säger Elin Nordén från Teckomatorp.
Yvonne Samuelsson berättar att hon har demonstrerat för mänskliga rättigheter sedan 1950-talet. Så att hon skulle klä sig i regnbågens färger och ta sig till Sture Holmqvists plats den här dagen var för henne en självklarhet.
– Alla ska ha samma rättigheter och värde i Svalöv, Sverige och i hela världen. Så är det bara, säger hon.
Yvonne Samuelsson har engagerat sig i och demonstrerat för mänskliga rättigheter sedan 50-talet.Bild: Matilda Ermeland
Gå till toppen