Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljungbyhed sluter upp för sin biograf

Ljungbyhedsborna är stolta över att ha en egen biograf. Nu går företag och privatpersoner ihop för att renovera entrén. ”Det är superkul, häftigt att de gör det”, säger Bengt-Arne Bodén som är en av de som driver bion ideellt.

Carsten Albrecht från Ljungbyheds bygg och måleri målar om taket i den röda nyans som Bio Grand tros ha haft i sina tidiga dar.Bild: Niklas Gustavsson
– Torkar det där uppe? ropar Bo Rosengren, ordförande för Ljungbyheds köpmanna- och företagarförening.
Han står utanför Bio Grand på Storgatan i Ljungbyhed med huvudet bakåtböjt och pratar med Carsten Albrecht från Ljungbyheds bygg och måleri. Han står på en byggnadsställning och målar taket till bion rött.
– Det torkar snabbt idag, svarar han.
Solen steker medan Bio Grand får ett uppfräschat och nygammalt utseende. Anledningen till make overn är att Ljungbyhedsborna vill visa uppskattning.
– Vi är väldigt stolta över att ha en biograf och ville göra något för att uppmuntra de som driver det helt ideellt, säger Bo Rosengren.
Mycket arbete har redan lagts på insidan av biografen. Här är Bengt-Arne Bodén när innertaket renoverades 2018.Bild: Niklas Gustavsson
Idén handlade redan från början om att fixa till entrén till biografen och Bo Rosengren började höra av sig till företag i byn. Det var inga tveksamheter, berättar han, alla ville ställa upp och bidra.
Företag har sponsrat med bland annat arbetskraft, målarfärg, byggnadsställning och plåtarbete. Privatpersoner och föreningen Ljungbyheds framtid har skänkt pengar till projektet. Carsten Albrecht är en av företagarna som ställt upp.
– Jag bor i byn och folk är glada för att de har öppet och att man kan gå hit. Klart man ska hjälpa varandra och när jag hörde att så många andra hjälper till ville jag också vara med, säger han.
Idén om att uppmärksamma Bio Grand kom från Ljungbyheds köpmanna- och företagarförening och ordförande Bo Rosengren.Bild: Niklas Gustavsson
Det gamla taket till entrén målades senast någon gång på 90-talet och var flagnat och rostigt. I tre dagar har Carsten Albrecht slipat och gett det ny färg. Men det blir inte blått som tidigare.
– Vi har rotat lite i historien och de flesta minns det som rött så vi återgår till det, säger Bo Rosengren.
Bio Grand drivs av ideella krafter och så har det varit sedan biografen öppnade igen 1994. Bengt-Arne Bodén är en av de som spenderar mest tid där.
”Sen är det bara golvet och stolarna som behöver fixas där inne för att vi ska nå en hygglig nivå”, säger Johan Bengtsson (till vänster). Här tillsammans med Ola Andréasson och Bo Rosengren.Bild: Niklas Gustavsson
– Det har funkat för att vi dels jobbat ideellt och dels för att folk sluter upp och går på bio Vi har satsat mycket invändigt och på tekniken så det här är mycket välkommet. Det är trevligt om det är lite inbjudande och ser fint ut, säger han.
När det är säsong visas det film tre dagar i veckan. Bengt-Arne Bodén uppskattar att han lägger mellan 12 och 15 timmar i veckan på bion.
– När vi startade var det många som sa att det inte skulle gå, det är ju lite en morot i sig att göra detta, säger Ola Andréasson, som också driver biografen.
– Det är roligt att hålla på med och det är bra att det är fler som tycker att det är bra att biografen drivs, säger Johan Bengtsson, som även han är med och håller igång Bio Grand.
Fakta

De sponsrar renoveringen

• Ljungbyheds köpmanna- och företagarförening

• Hemköp

• LR System

• LT Lantmännen

• Friis byggnadsställningar AB

• Engmans idé och design

• Marquards fastigheter

• Ljungbyheds framtid

• Ljungbyheds bygg och måleri

• Samt flera privatpersoner

Gå till toppen