Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Skambelägg inte syrran för flygandet på midsommarlunchen.

Dags för midsommarlunch.Bild: Mats Schagerström / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Midsommar. Högsäsong för fest, förälskelse och friktion. Efter år av migrationstvister har ett nytt debattämne gjort entré. Klimathotet.
När syrran vägrar minska flygandet, kompisens pojkvän hävdar att grönsaker inte mättar och kusinen från landet klagar på kollektivtrafiken känner nog många att de vill skrika att släktingarna är ignoranta egoister som borde skämmas. Vet de inte att jorden är i fara?
Men skam, skrämsel och skuld främjar inte förändring. Skam ligger nära ilska. Att upplysa syrran om följderna av hennes utsläpp leder troligen till försvar.
Förnekelse är ett sätt att undvika ångest. Att försöka skrämma kompisens pojkvän med jordens undergång kan spä på ångest och förnekelse.
Och kusinen från landet har säkert rätt. Kollektivtrafiken behöver förbättras. Det är inte något hen ska känna skuld för.
Istället bör individer såväl som politiker lystra till klimatpsykologers råd om hur förändring uppnås:
1. Uppmärksamma alla steg i rätt riktning. Kanske syrran lagat vegetarisk sill och kusinen börjat källsortera. Beröm är mer effektivt än kritik.
2. Minska steget från tanke till handling genom konkreta tips på klimatsmart beteende.
3. Hushåll med energin och undvik polarisering. En klimatförnekare övertygas inte på en kväll, spara kraft till engagemang. Låt friktionen vila, men festen och förälskelsen blomstra.
Gå till toppen