Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Vad är värst, att låta hunden dö i värmen eller att krossa bilrutan?

Ring polisen eller slå sönder rutan om du ser en hund instängd i en varm bil. Det menar insändarskribenten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Bild: BERTIL ERICSON
Hunden skiftade mellan att skälla och flåsa. Rutorna på bilen var nerrullade några millimeter där bilen stod parkerad mitt i den gassande solen. Det gjorde ont i mitt bröst att se hunden. Det är säkert bara någon som ska in och handla något snabbt – kanske något receptfritt läkemedel, precis som jag.
Knappt fem minuter senare var jag ute igen. Fortfarande inget spår av ägaren. Hunden skällde fortfarande, men huvudet var lågt. Jag kunde inte lämna den där. Tänk om det hade varit min hund. Jag frös i värmen. Min hund har räddat mitt liv, jag kunde inte låta denna hund dö. Men vad fanns det jag kunde göra? Aldrig har jag känt mig så hjälplös.
När mina ben började fungera igen sprang jag och frågade alla omkring om någon visste hur länge bilen varit parkerad där. Utan något svar sprang jag tillbaka till bilen. Hunden mötte min blick, den försökte komma undan solen men det fanns ingenstans att göra det i bagageutrymmet. Jag vågade knappt lämna dess sida, men jag var tvungen att göra något. Jag sprang in i affären. Frågade alla i kassorna om någon ägde bilen med hunden.
Slå sönder rutan, sa kassörskan till mig innan jag sprang ut igen. Slå sönder rutan? Inte kunde jag slå sönder någons bil. Men vad var värst? Att låta hunden dö eller krossa rutan? Men tänk om ägaren kommit fram till kassan nu.
En kvinna passerade och hon var lika orolig som jag. Vi gav honom fem minuter, sedan skulle rutan slås in. Jag mötte hundens mörka blick igen. Den skällde knappt längre. Hur kunde någon misshandla denna varelse så? Att lämna ens hund i en varm bil är ett sätt att döda hunden. De 20 graderna och den lätta svalkande brisen kanske inte känns så illa ute i den friska luften, men i bilen är det upp mot 60 grader.
Skriv ner registreringsskylten och ring polisen. Om hunden är i direkt fara slå sönder rutan.
Vi måste veta vad vi ska göra när vi ser de plågade hundarna. För tyvärr handlar det om när och inte om. Hunden du ser i bilen mår inte okej. Dess ägare misshandlar den. Knappt en halvtimme räcker för att hunden ska dö, ibland inte ens det. Men slå sönder en bilruta? Det är ju inte okej mot ägaren. Eller? Ber du en förälder som misshandlar sina barn att sluta slå dem eller ringer du till polisen?
De fem minuterna var nästan slut. Jag gav ägaren ett sista försök och sprang in i affären igen och hittade honom i kassan. I sin fulla kundvagn hade han en stor säck hundmat. Han var inte medveten om att den kanske inte skulle behövas längre. Under tiden ägaren storhandlade och fyllde upp förrådet av torrfoder satt hans fyrbenta vän i dödsfällan han lämnat den i.
Han joggade lite långsamt ut till bilen efter mina uppmanande ord. Stack in fingrarna i fönsterspringan. Så varmt är det inte, försvarade han sig. En blick var allt han ögnade hunden som knappt klarade av att stå längre, men som ändå viftade så svansen vid åsynen av sin människa. Med ett stramt leende informerade jag honom om att det varit nära jag krossat bilrutan och att det skulle kunna hända om det blev en nästa gång. Mina ord verkade rinna av mannen. Kanske hade polis och en resa till bilverkstaden fått honom att lyssna. Kanske inte.
Nästa gång du ser en hund i bilen, agera. Ring polisen eller slå sönder rutan. En bilruta kan ersättas, det kan inte ens bästa vän. Du vet inte hur länge hunden varit där inne och inte hur lång tid den har kvar, antingen till ägaren eller döden, kommer och tar den.

Från en oroad medmänniska

Gå till toppen