Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Claes Wahlöö

Claes Wahlöö, Lund, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 79 år. Han efterlämnar hustrun Eva, två söner och barnbarn.

Föreningen Gamla Lund har under många år haft en ovärderlig samarbetspartner i Claes, som stadsantikvarie, styrelseledamot, årsboksredaktör, medarbetare och fotograf i årsböcker. Det var en självklarhet att han utsågs till hedersledamot (2015).
På föreningens årsmöte den 29 april 2019 berättade Claes om den kommande årsboken ”Redaktörens bilder. Waldemar Wahlöös reportagebilder 1930–1956." Föredraget var lysande. En årsbok att längta till, bläddra i och att minnas. Det är ofattbart att det var sista gången vi fick lyssna på honom.
Själv lät han sig beskrivas så här: ”arkeolog och kulturhistoriker, tillbragte 1968–2006 anställningslivet på Kulturen, där han 1983–2004 var Lunds stadsantikvarie och 1995–2004 därtill museets ställföreträdande chef. Han har publicerat åtskilliga artiklar i Kulturens årsböcker och andra skrifter”.
Bland de många titlarna har vi valt att nämna de skrifter Claes gjorde tillsammans med Föreningen Gamla Lund: ”Sextonhundrasjuttiosex – om slaget vid Lund”, tillsammans med Göran Larsson (1996), ”Fotografin och Lund” (2002), ”Gryning och evighet”; foto (2009) , artiklar i årsboken ”Skorstenarnas stad” (2018). Hans sista bok blev ”Redaktörens bilder” (2019).
En av Claes största utmaningar, var den bok som han själv hade en stor lust att förverkliga, en ”guide, som vi länge saknat i handskfacket”: ”Skånes kyrkor 1050–1949, guide till 493 monument och minnesplatser”. Vilken enastående prestation! På 512 sidor får vi följa Eva och Claes skånska inventering. Följ med dem på resan! Följ Claes råd ”Ta det lynt och låt det skånska kulturlandskapet makligt överrumpla dej!”
Låt oss göra det! Med Claes som vår ciceron!
För Föreningen Gamla Lund
Erik Larsson
ordförande
Cecilia Nelson
vice ordförande
Gå till toppen