Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skakig ESS-finansiering säkrades på rådsmöte

Medlemsländerna enades 4-5 juni om att skaka fram pengar för att täcka extrakostnader under kommande år.

ESS-bygget i Lund.Bild: Hussein El-alawi
I slutet av maj varnade ESS-ledningen för att det saknades pengar till flera olika poster i det stora bygget. Det gällde ökade byggkostnader – framför allt för att klara nya säkerhetskrav – men även budget för testning och provkörning av anläggningen.
Medlemsländerna hade då ännu inte förbundit sig att hantera de fördyringar som uppstått.
ESS-ledningen varnade inför mötet för flera allvarliga konsekvenser om inte finansiärerna sköt till mer resurser. Det talades bland annat om inställda rekryteringar av personal och om att viktiga investeringar skulle behöva skjutas på framtiden.
Men efter ett möte den 4-5 juni i Lund med det styrande rådet tycks läget ha ljusnat och frågetecknen rätats ut.
– Det har hållits ett möte där man kommit överens om hur man ska fördela de extra kostnaderna, säger Julia Öberg, kommunikationsansvarig på ESS.
Kostnaderna kommer att fördelas efter samma princip som tidigare utgifter för bygget.
– Att medlemsländerna valde täcka upp de procent som saknades för full finansiering är något vi är väldigt glada för. Vi hade förvisso inte väntat oss något, men det visar ändå att de har förtroende för vår tidsplan och våra beräkningar, säger Julia Öberg.
– Det är ett kvitto på att allt löper på enligt plan.
Gå till toppen