Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gravstenar berättar Örkelljungas historia

På måndag leder förre kyrkoherden Gösta Imberg en vandring på Örkelljunga gamla kyrkogård. Med gravstenarnas hjälp berättar han om ortens historia och rötter.

Vandringen går längs gravstenarna på gamla kyrkogården, närmast Örkelljunga kyrka.Bild: Niklas Gustavsson
Det är gott om ämnen som kommer att avhandlas när kyrkoherde emeritus Gösta Imberg på måndag kväll ska leda historieintresserade på en halvannan timme lång vandring på gamla kyrkogården.
Det kommer att handla om ortens första skolor, andliga pionjärer och mycket annat. Idéerna och uppläggen har växt fram över tid.
– Jag har tagit en timma om dagen de senaste veckorna och gått runt och tittat på vilka som finns på kyrkogården. Det är personerna som styr vad jag ska tala om, sen försöker jag hitta något de har gemensamt, säger Gösta Imberg.
Tre gånger tidigare har Gösta Imberg lett liknande berättande vandringar på Örkelljungas kyrkogårdar.
”Jag tror att en del av den historia om Örkelljunga som nu jag ska berätta om kan var lite bortglömd” säger Gösta Imberg.Bild: Niklas Gustavsson
Du verkar ha ett genuint intresse för historia?
– Ja, både historien i sig och att dokumentera den är intressant tycker jag. Jag har ju också regelbundna visningar av fotografier ur Sven Hjalmarsons arkiv, så jag lever ju så att säga med de här människorna från förr.
Vandringen inleds klockan 18 på måndag den 24 juni och håller på till 20.30. Efteråt blir det servering i sommarkyrkotältet vid församlingshemmet.
Fakta

Teman för vandringen:

• de första skolorna och deras lärare

• andliga pionjärer och två missionshus

• två stora släkter från Hallen i Lärkesholm

• två gästgivargårdar och deras två släkter

• konfektion i Örkelljunga, Sk Fagerhult och Huskvarna

• några kyrkoherdar och en engelsk prästson

• en svensk pionjär inom fotogrammetri

• en Stenkula och andra inom järnvägen

Gå till toppen