Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hätsk strid inom Liberalerna i Skåne: ”Det får inte gå till så här”

Under midsommardagen utbröt en hätsk strid bland de skånska Liberalerna.
Tina Acketoft (L), ett av Skåneförbundets ombud, säger att de liberala ombuden pressas att rösta på Nyamko Sabuni – medlemmarnas favorit till partiledarposten – mot sina egna viljor.
– Jag har svårt att förstå varför man uppbådar sådan kraft och energi för att vi som parti ska gå emot en bred majoritet av medlemmarna, svarar förbundets ordförande Torkild Strandberg (L).

Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni befinner sig i en het strid om partiledarposten inom Liberalerna. I Skåne fick Sabuni 70 procent av medlemmarnas röster.Bild: Sydsvenskan och TT
Under lördagsmorgonen publicerade Skåneliberalernas Tina Acketoft en debattartikel i Expressen, ihop med ytterligare tio av partiets 183 ombud. De avslöjade att de kommer rösta på Erik Ullenhag som ny partiledare för Liberalerna, trots att de representerar länsförbund där en majoritet av medlemmarna röstat för Nyamko Sabuni.
I 16 av 21 förbund röstade flest medlemmar för Sabuni.
Men i Liberalernas stadgar står att ombuden får rösta hur de vill, även om medlemmarna vill något annat. Därför kritiserar Tina Acketoft de hårda påtryckningar hon upplever inom partiet.
– Flera ombud har berättat för mig att de blivit hotade av människor de känt sedan ungdomen: ”Röstar du emot medlemmarna kommer du inte bli omvald som ombud” eller ”Du kan se dig om i stjärnorna efter att bli invald på riksdagslistan igen”, säger Tina Acketoft.
Tina Acketoft (L)Bild: Sven-Erik Svensson
I Skåne röstade sjuttio procent av medlemmarna på Sabuni. Här kräver partiets styrelse att samtliga ombud röstar som medlemmarna önskat. Torkild Strandberg, ordförande för Liberalerna i Skåne, skriver i ett mejl till ombuden:
”Styrelsen har beslutat att du, som ombud, förväntas följa Skånerådets beslut. Om du inte kan ställa dig bakom en sådan förväntan och förespråka den kandidat som Skånerådet beslutar sig för, bör du därför omedelbart anmäla förhinder så att en ersättare kan kallas in.”
Mejlet som de liberala ombuden fick.Bild: Liberalerna i Skåne
Det kravet kallar Tina Acketoft för en urholkning av den liberala interndemokratin, såväl som ett brott mot partiets stadgar. Hon menar att det är orimligt att hundra procent av ombuden tvingas rösta på Nyamko Sabuni, när sjuttio procent av medlemmarna ställt sig bakom henne.
– Det får inte gå till så här, jag är jätteledsen och besviken, säger hon.
Enligt Torkild Strandberg har det varit praxis hos de skånska Liberalerna att ombuden röstar som medlemmarna i många år, sedan du själv var ordförande i förbundet?
– Vi har i Skåneförbundet haft som mål att delegationen vi skickar ska tala med samma tunga. Men vi har aldrig tvingat ombuden att rösta på samma sätt, mig veterligen, säger Tina Acketoft.
Varför tror du att ett sådant krav kommer just nu?
– Det är kulmen av en lång kamp. Den nuvarande styrelsen tycker att "snäll-linjen" fått härska inom partiet alldeles för länge. Januariavtalet var ett bakslag för dem, men nu ser de en chans att komma igen. Valet mellan Ullenhag och Sabuni är det yttersta vägskälet, det gör dem enormt motiverade, säger Tina Acketoft.
Men Torkild Strandberg vänder sig emot en sådan beskrivning. Han menar att ombuden inte är tvingade, men "bestämt rekommenderade” att följa medlemmarnas viljor. Så har det varit i femton år, alltså långt innan det var känt att Nyamko Sabuni skulle kandidera, säger Strandberg.
– Om man ska ifrågasätta en process, bör ifrågasättandet komma innan processen är färdig. Annars ger det lätt en bild av att Tina Acketoft är missnöjd med processen därför att utfallet inte blev som hon önskat.
Torkild Strandberg (L)Bild: Emil Langvad
När Torkild Strandberg får höra om de hot som enligt Tina Acketoft har drabbat liberala ombud, fördömer han sådana tendenser. Även om han önskar att ombuden röstar såsom en majoritet av medlemmarna, ska politikerna inte känna sig hotade om de väljer att göra annorlunda.
– Naturligtvis är det inte acceptabelt att uttrycka sig så. Jag känner inte till att så har skett, men i så fall har personen i fråga gått över en tydlig gräns, säger Torkild Strandberg.
Gå till toppen