Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "I verkligheten sker inga besparingar på psykiatrin i Region Skåne."

Att vi skulle skära ner stämmer helt enkelt inte, vi växlar upp. Det skriver fyra företrädare för alliansen i Region Skåne.

Ekonomiska resurser saknas inte, vad som behövs nu är mänskliga resurser, mer personal. Det skriver fyra företrädare för alliansen i Region Skåne.Bild: Albin Brönmark
Miljöpartiet gillrar den 17/6 en fälla. Spänner upp en retorisk rävsax med sin fråga: Erkänner ni att ni sparar 100 miljoner kronor på psykiatrin? Oavsett om svaret blir ja eller nej är tanken att det ska bli fel, så att Mätta Ivarsson och Fredrik Hanell kan höja ett grönt finger i luften och utbrista i ett triumferande: Aha! Men försöket faller platt och det hela stannar vid tanke och retorik. För verkligheten ser annorlunda ut.
I verkligheten sker inga besparingar på psykiatrin i Region Skåne. Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden har ett överskott på 89 miljoner kronor. Ekonomiska resurser saknas inte, vad som behövs nu är mänskliga resurser, mer personal. Vi behöver få fler att vilja börja arbeta inom psykiatrin och, om vi kan, få tillbaka alla dem som slutade under det rödgröna styret i Region Skåne.
Det ska bli lätt att göra karriär i Region Skåne. För utan personalen, vår viktigaste resurs, kan vi inte leverera den vård i världsklass som är vårt mål. Därför satsar Allians för Skåne bland annat 44,5 miljoner kronor på specialistutbildningar för sköterskor och undersköterskor.
Vi investerar också fem miljoner kronor i en psykiatriambulans, en särskilt utrustad ambulans med specialutbildad personal som snabbt kan hjälpa människor med akut psykisk ohälsa. Primärvårdssatsningen på 205 miljoner kronor är också tänkt att avlasta psykiatrin.
För trycket på psykiatrin är stort och den psykiska ohälsan ökar i samhället. Det är vi helt överens med Miljöpartiet om, men därför är det också glädjande att en tillgänglighetssatsning för att minska väntetiderna för såväl unga som vuxna snart kommer på plats. Vår tro och förhoppning är att den ska hjälpa på situationen redan under den kommande hösten.
Så att vi skulle skära ner stämmer helt enkelt inte, vi växlar upp. Lite smartare, och betydligt billigare för skåningarna. Problemet för Miljöpartiet är att reformer måste genomföras i verkligheten, det räcker inte bara att formulera dem i text utan de ska implementeras också.
Så även om vi inte för en sekund tvivlar på att Miljöpartiets engagemang är på riktigt, så är en skattehöjning med 20 öre varken realistisk eller nödvändig. Resurserna finns, nu arbetar vi på att lösningarna kommer på plats.

Per Einarsson

Charlotte Bossen

Annsofie Thuresson

Susanne Bäckman

Per Einarsson, Kristdemokraterna, är ordförande i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden
Charlotte Bossen, Centerpartiet, är 1:e vice ordförande i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden
Annsofie Thuresson, Moderaterna, är ledamot i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden
Susanne Bäckman, Liberalerna, är ledamot i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden
Gå till toppen