Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt läkemedel kan ge kvinnor sexlust åter

Ett nytt läkemedel kan väcka sexlusten för kvinnor som tappat den i och med att de närmar sig klimakteriet. Arkivbild.Bild: Graham Hughes/AP/TT
Den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt läkemedlet Vyleesi, som ska hjälpa kvinnor i förstadiet till klimakteriet som har tappat sexlusten
Den verskamma substansen, bremelanotid, fungerar genom att aktivera kopplingar i hjärnan som berör sexlusten, vilket kan hjälpa de kvinnor som drabbats av HSDD (hypoactive sexual desire disorder), nedsatt sexlust och svårighet att bli upphetsad.
Läkemedlet är det senaste försöket att skapa ett preparat som vissa beskriver som ett ”kvinnlig Viagra”, där de flesta hittills har misslyckats. Analytiker bedömer att omsättningen på Vyleesi kan komma att omfatta en miljard dollar om året.
Bakom bolaget står Palatin Technologies och Amag Pharmaceuticals, vars aktier rusade efter beskedet.
Rättad: I en tidigare version saknades uppgiften om HSDD.
Gå till toppen