Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sju sorters blommor. Helst fler.

Vallmo och prästkrage.Bild: Michael Probst
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det var strax eftergryningen, så tidig att bara vi hundägare var ute. Mitt bland bostadshusen i Stockholm, där jag då bodde, sköt en jägare trutar. Grannarna hade klagat: fåglarna störde. Fast de skulle skjutas tidigt, så ingen blev ledsen över synen.
Till saken hör att de gamla industrifastigheterna nyss hade byggts om till lyxiga bostadsrätter och våra nya grannar hade betalat mycket för att få bo intill vattnet. Naturnära, fast tydligen för naturnära för en del. Inget skrän i idyllen, tack. Natur, ja, men bara precis lagom.
Det har gått flera år nu, men jag kan inte släppa bilden för den fångar så fångar så fint vår inställning: gärna natur, men tillrättalagd.
Midsommarfirandet är en lovsång till sommaren, ljuset och naturen. Det är knappt tänkbart att fira i stan, det ska mejas och dansas. Och sedan sovas med blommor under kudden.
Allt färre har en aning om vad blomstren heter och vilka krav de ställer på livsmiljö. Den biologiska analfabetismen breder ut sig. Jag inser att få i dag har en vuxen att traska runt med och hitta pyrola och hampdån, nävor och malvor. Eller helt enkelt lära sig skilja bok från ask.
Just att några växter är svåra att namnge spelar kanske mindre roll, men på sikt riskerar okunskapen att bli ödesdiger. Den avspeglar ett ointresse – och naturen behöver vårt engagemang. Avskogning, lantbruk, fiske, klimatförändringar och miljöförstöring har redan lett till den största minskningen av arter i mänsklighetens historia.
Den första stora rapporten om biologisk mångfald som organisationen IPBES – motsvarigheten till klimatets IPCC – visar att upp till en miljon djur- och växtarter hotas av utrotning. Människan har påverkat 75 procent av jordens yta och 40 procent av haven.
Och alldeles för många märker inte ens vad som sker. Att det fortfarande går att finna sju sorters midsommarblommor är då en klen tröst.
Gå till toppen