Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ung man slog sönder bilruta och hotade polis

En man i 20-årsåldern döms till skyddstillsyn efter att ha slagit sönder en bilruta samt hotat två poliser till livet i mitten av maj.

Mannen hotade att skjuta poliser i huvudet i samband med ett omhändertagande i maj.Bild: Hussein El-Alawi
Med en rånarluva neddragen för ansiktet och en batong i handen gick mannen, som är hemmahörande i Landskrona kommun, fram till en bil som stod parkerad i Asmundtorp.
Framme vid bilen drog mannen upp rånarluvan och sa åt föraren som satt i bilen att öppna dörren. När föraren inte gjorde det slog mannen med batongen mot sidorutan tills rutan krossades. Föraren lyckades då starta bilen och kunde köra från platsen.
Senare stoppades mannen av polis mellan Asmundtorp och Helsingborg. När poliserna skulle omhänderta mannen blev han hotfull. Under transporten till polisen i Helsingborg uttalade han ord med innebörden att han skulle skjuta poliserna i huvudet med deras tjänstevapen.
Mannen har erkänt samtliga gärningar och döms för olaga hot, skadegörelse, hot mot tjänsteman samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.
Mannen har även tidigare dömts för liknande brott vilket, tillsammans med hotbrottens art, talar för att han ska dömas till fängelse enligt tingsrätten. Men på grund av mannens unga ålder krävs särskilda skäl för att döma honom till fängelse.
Lunds tingsrätt beslutar därför att döma mannen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han ska också lämna regelbundna prover för att säkerställa drogfrihet och nykterhet.
De båda polisernas yrkanden om skadestånd på 5 000 respektive 7 000 kronor avslås.
Gå till toppen