Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Disa Åberg

Disa Åberg, Stockholm, avled den 7 juni efter långvarig sjukdom i en ålder av 74 år. Närmast anhörig är dottern Linda med familj, syster och svåger samt oändligt många vänner.

Om Disas yrkeskarriär kan spaltmeter skrivas. Hon har verkat i turistbranschen, reklam-, kultur- och tv-världen, varit lärare, chef, författare och mycket mer därtill.
Disa föddes i Älvsbyn, växte upp i Malå, tog student- och lärarexamen i Umeå och har arbetat i Alperna, på Kanarieöarna och Sicilien, i Umeå, Vilhelmina, Luleå, Helsingborg och Stockholm.
Något som alltid väckte Disas intresse var form och färg. Hon älskade det som var vackert. Vart helst hon la sin blick skulle det vara föremål och material som hon mådde bra av att se på och hon la timmar på att inreda sina hem. Hennes dotter kallade henne för bävern eftersom hon alltid ville bygga nya bon.
Det var också längtan efter skönheten och historia som förde Disa till Italien där hon arbetade som platschef för Vingresor på Sicilien och bedrev Studio Limone tillsammans med systern Siv. I Taormina fick hon dottern Linda som även var hennes själsfrände och samförfattare till debutromanen Operamopsen som gavs ut 2016. Det blev startskottet för Disas litterära bana.
Intresset för kultur och viljan att anta utmaningar förde Disa framåt genom yrkeslivet. Skrivandet ledde till copywritertjänsten på Partners reklambyrå där hon tillslut blev chef. Vidare blev hon länsmuseichef i Norrbotten där hon genom att föreslå museets nya lokaler till producenten för Café Luleå fick jobbet som programledare och plötsligt var hon Disa med hela Sverige.
Som kulturchef i Umeå instiftade hon bland annat Italienska veckan och gjorde Hamnmagasinet till ungdomarnas kulturhus. Utöver kulturbärare var Disa feminist i ord och handling. Hon arbetade bland annat som chefsredaktör för tidningen Hertha, Sveriges äldsta feministiska tidskrift.
Efter uppdrag som kulturchef i Helsingborg, chef för Sveriges Television i Västerbotten och ordförande i Konsthantverkscentrum valde Disa att ägna sig åt skrivande, familj och vänner.
För precis ett år sedan planerade Disa en resa till Venedig. Disa ville utforska och känna in miljön för en tänkt fortsättning av sin roman Sicilia Amore som gavs ut 2018. Hennes fysik tillät egentligen inte att utföra det jobb hon föresatt sig. Men att låta omständigheter styra kunde Disa aldrig acceptera när viljan var stark nog.
Museer besöktes, arkitekturbiennalen studerades, hantverk och allt vackert noterades för att göra bokens intrig så trovärdig som möjligt. Disa ville leva och därför förvånades vi aldrig över hennes planer för resor och upplevelser. Livet skulle bara inte ta slut. Hon ville bestämma. På samma vis som hon alltid gjort.
Det är med enorm saknad hon lämnar alla oss som hon berikade med sin skärpa, erfarenhet, humor, omtänksamhet och sitt mod att ta för sig av livet.
Linda Bonaventura Åberg
Johnny Karlsson
Gå till toppen