Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ryktesspridning kring fårkadaver

I helgen hittades ett antal döda får i ett friluftsområde i Perstorps kommun. Det resulterade i stor ryktesspridning på Facebook.

Det var på midsommarafton som den makabra upptäckten gjordes i ett friluftsområde. En privatperson hittade ett tiotal fårkroppar på mark som ägs av Perstorps kommun.
Enligt polisen handlar det troligen om djur som slaktats och sedan dumpats på platsen. En man i femtioårsåldern är misstänkt för dumpningen och polisen har också berättat att det finns vittnen som man tänker tala med.
En förundersökning har inletts och händelsen är rubricerad som brott mot djurskyddslagen alternativt brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter.
Bilder på vad som uppges vara de döda djuren har under midsommarhelgen spridits via olika privata Facebooksidor. Till bilderna har flera olika och inbördes motsägande historier berättats om att någon eller några ska ha ”mördat” fåren.
– Vi märkte på måndagsförmiddagen att det fanns ett stort viralt intresse kring händelsen och i de uppgifter som spreds fanns det en hel del fel, säger polisens talesperson Richard Glantz.
I de olika Facebooktrådarna går uppgifterna isär till exempel kring när händelsen inträffat och i vilken kommun djuren hittats. I vissa inlägg har även olika gärningsmän pekats ut.
– Det var många som hörde av sig till oss och frågade om det de läst verkligen var sant. Det var ett väldigt stort engagemang kring djuren, säger Richard Glantz.
Under måndagen gick polisen därför ut med information till allmänheten via sin egen Facebooksida (se inlägget nedan).
– Vi berättar vad vi vet helt enkelt. Det har varit en väldig stor diskussion med många livfulla och fantasifulla kommentarer och många direkta felaktigheter.
Brukar ni på det här sättet gå ut för att få bukt med ryktesspridning?
– I det här fallet kändes det befogat att be folk avvakta tills dess att mer fakta kring händelsen kommit fram. Och kanske att uppmana till mer källkritik, säger Richard Glantz.
Polisen vill komma i kontakt med fler personer som kan ha sett dumpningen, eller vet mer om händelsen.
Gå till toppen