Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Kvinnors oro är lukrativ. Och många passar på.

Maria Borelius sommarpratar den 27 juli.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Ät aprikoskärnor. Undvik kolhydrater och socker. Gå över till en LCHF-diet. Det var några av kommentarerna jag fick när jag i december förra året berättade på Twitter om den tumör som hade upptäckts i min rygg.
Få tror nog att aprikoskärnor och en sockerfri diet är ett effektivt sätt att behandla tumörer. Men alternativa sätt att behandla dåligt mående blir allt vanligare i Sverige. Förra året handlade svenskarna vitaminer, naturläkemedel, viktminskningspreparat och sportnutrition för fem miljarder kronor, berättar nättidningen Vecko-Revyn i ett reportage (24/6) om att allt fler unga kvinnor söker sig till alternativa hälsolösningar.
Att lägga pengar på sådant de allra flesta klarar av att få i sig med helt vanlig mat är förstås upp till var och en. Men Vecko-Revyns reportage visar att också något annat ligger bakom trenden.
Chefredaktören Irena Pozar beskriver i en kommentar hur kvinnor i diskussionsgrupper på Facebook berättar att de inte känner sig tagna på allvar när de söker hjälp i den reguljära vården. "Inte sällan kommer uppmaningar om att testa alternativ medicin", skriver Pozar: "Det tipsas om kinesiologi, homeopati och zonterapi. Många säger att de har fått hjälp och stöd i den alternativa vården."
Att bli hörd, sedd och lyssnad på är en behandlingsform som inte ska underskattas. Men kosttillskott och zonterapi kan inte ersätta sjukvård för den som behöver medicinska lösningar.
Privata tips i en Facebooktråd är en sak. Värre är när myter sprids i förment vetenskapligt format.
I den storsäljande boken ”Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”, skriven av författaren Soki Choi och utgiven av Bonnier Fakta, kan man läsa att fibrer och bakterier i mat kan förebygga och behandla bland annat depression, alzheimer och autism. Något som helt enkelt inte är sant, enligt det stora antal forskare som intervjuats om boken i podden Sinnessjukt.
Det saknas inte plattformar för den som har funnit en marknad för kopplingar mellan kropp och själ. Och i sommar hjälper Sveriges Radio till att sprida budskapet om alternativa lösningar på medicinska problem.
I slutet av juli sommarpratar nämligen entreprenören Maria Borelius om sina framgångsrika böcker "Hälsorevolutionen – om vägen till en antiinflammatorisk livsstil" och "Bliss: de nya antiinflammatoriska nycklarna till ett längre, godare liv". Förlaget beskriver Hälsorevolutionen som en bok om "vilka möjligheter som finns att motverka inflammation med mat, träning, yoga, naturupplevelser, solnedgångar, närhet, bakterier, sjundedagsadventisternas långlevnadsfilosofi, blå zoner och 2000 år gamla indiska hälsokurer."
Aprikoskärnor, kimchi och solnedgångar. Om det ändå vore så enkelt att vara frisk.
Gå till toppen