Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljuder ett jakthorn är det läge att bunkra vatten

Om du hör någon blåsa i ett jakthorn i ditt kvarter kan det vara en god idé att tappa upp en dunk vatten. Hornet är den nygamla signalen för pågående vattenläcka.

NSVA har köpt in jakthorn för att blåsa liv i en fin gammal tradition att tuta innan vattnet stängs av. Mikael Hagberg, rörnätstekniker, har alltid hornet med sig i bilen.Bild: Tom Wall
Det är kommunala vattenbolaget NSVA som återinför ”en gammal stolt tradition” att signalera vattenläcka med hjälp av ett jakthorn. Hör du signalen har du en kvart på dig att bunkra.
– Det är en tradition som fanns i Helsingborg men som har legat i dvala sedan NSVA bildades för cirka tio år sedan, berättar Sven-Inge Granlund på NSVA och visar upp ett av nyinköpta hornen.
Hornen ska användas vid mindre läckor, exempelvis vid villagator, inom NSVA-kommunerna Helsingborg, Landskrona, Svalöv, Båstad, Bjuv och Åstorp. Ett tjugotal horn har köpts in.
– Vid större läckor och avstängningar skickar vi sms, mejl och informerar på vår hemsida och andra kanaler. Men sms kanske bara går till en i familjen, jakthornet är ett tillägg, säger Sven-Inge Granlund.
Han försäkrar att hornblåsarna kommer att ta hänsyn till tidpunkt på dygnet innan de tutar. Undertecknad har provat jakthornet och kan intyga att hörs ordentligt. Särskilt om man blåser i det på Tretorns innergård.
Vid akuta läckor hinner NSVA inte alltid sms-varna för avstängning av vattnet. Då blåser de istället i ett horn. VA-Syd gör på samma sätt.Bild: Tom Wall
Gå till toppen