Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Rätt blir lätt fel i Liberalerna.

Erik Ullenhag eller Nyamko Sabuni?Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
På fredag väljer Liberalerna ny partiledare. Och får majoriteten av väljarna och valberedningen som de vill blir det Nyamko Sabuni
Demokrati, för att citera valberedningens ordförande Olle Schmidt.
Frågan är om det räcker. Eller om det blir som i Eurovision Song Contest, att expertjuryn och allmänhetens röst landar olika, så att fel låt vinner. Också hos Liberalerna verkar experterna – ombuden – och de engagerade medlemmarna tycka olika.
Liberalerna har kört två parallella spår för att vaska fram sin nästa ledare: medlemsinflytande och ombud. Tydligt kluvna.
Det finns ett starkt uttalat stöd i Stockholm och bland tunga namn i partiet för Erik Ullenhag – kronprinsen. Utanför tullarna och utanför partietablissemanget är stödet för Nyamko Sabuni – alternativet – överväldigande.
Valberedningen har gått på nomineringarna från länsförbunden. Två av sju representanter reserverade sig. Inget problem, menar Olle Schmidt, utan demokrati. Och säger att Sabuni har det partiet behöver: politiskt mod.
En nytändning för ett slitet parti. Förhoppningsvis socialliberal.
Men så är det kluvenheten. Liberalerna borde ha vetat bättre än att kasta sig ut i en process som kallas öppen och transparent utan att riktigt göra klart hur det hela ska ros i land. Involvera, ja, engagera, visst, men sedan?
Tanken var att ena. Effekten kan bli det motsatta.
Tre utmärkta kandidater ställde upp. Lovande var också att medlemmarna bjöds in och att valberedningen respekterar detta, alltså länsförbundens besked. De som inte får sin vilja igenom kan ändå peka på procedurbrister. Hävda att problemet inte är vem som väljs, utan hur hen utses. Det är bäddat för detta. För ombuden är de som väljer. I sluten omröstning. Fritt. De behöver inte lyda valberedningen.
Fast att nu inte ställa upp bakom Sabuni är att välja splittring. Exakt vad L inte behöver.
Gå till toppen