Annons

Annons

Annons

Annons

opinionHelsingborg Pride

Aktuella frågor
”Det är inte enkelt att leva som hbtq-person i Helsingborg. Vi måste få synas och känna oss trygga.”

Att arbeta för ett inkluderande Helsingborg känns för det allra mesta väldigt ensamt. Det skriver fem företrädare för arrangörsgruppen för Helsingborg Pride.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Var finns engagemanget för ett inkluderande samhälle när det inte kan bli en färgglad valfråga? Det undrar fyra debattörer som är med i arrangörsgruppen för Helsingborg Pride.

Bild: LUDVIG THUNMAN

Annons

Vi finns, vi har alltid funnits och vi kommer alltid att finnas. Även om det inte är enkelt att leva som hbtq-person i Helsingborg. Att leva handlar om mer än rätten att få existera.

För att våra liv ska vara levbara på riktigt krävs också att vi får finnas, synas, känna oss trygga, välkomna och hemma. Många hbtq-personer vittnar om att det inte är möjligt i Helsingborg, och alltför många flyttar därför härifrån.

Under tre år har arrangörsgruppen för Helsingborg Pride arbetat för att skapa en oas som kan bli en hoppingivande fristad för hbtq-communityt i Helsingborg. För här hotas annars hbtq-organisationer genom hatbrott,skjutningar mot lokaler, brända regnbågsflaggor - ja, listan kan göras lång.

Annons

Vad gör makthavare och staden då? I bästa fall hänger de upp nya flaggor, men i många fall ekar det av tystnad. Inget krafttag mot högerextremism, inga officiella avståndstaganden, ingen som frågar hur vi mår. Att arbeta för ett inkluderande Helsingborg känns för det allra mesta väldigt ensamt.

Annons

Förra året valde vi som arrangerar Helsingborg Pride att göra vår prideparad till en manifestation på riktigt. Genom att be organisationer, företag och partier att lämna loggor och reklam hemma för en dag så skapade vi en våg av regnbågsfärger, kamp och gemenskap.

En parad som gick enad, för att vår kamp förtjänar att synas. För det handlar om oss, om hbtq-personer och vår rätt att kunna leva i den här staden. Vår vision hyllades över hela landet, men det var inte alla som gav sitt stöd. Flera lokala politiker vägrade till exempel att delta om de inte fick synliggöra sitt parti.

Detta trots att förslagen som rör hbtq-frågor är få i politiken i Helsingborg. Och när det väl dyker upp sådana förslag så förlöjligas våra erfarenheter i talarstolen i kommunfullmäktige och förslagen röstas sedan ner med tung majoritet.

Ibland med motiveringen att det hela är en ekonomisk fråga, en resursfråga. Andra gånger görs det utan någon motivering alls. Och sedan finns det de som påstår att det är vi, som i flera månader jobbat ideellt för att skapa en fristad i allt detta, som är exkluderande.

Var finns engagemanget för ett inkluderande samhälle när det inte kan bli en färgglad valfråga? De sönderskurna regnbågskuddarna från förra året kommer inte att ersättas. Vi föreslog att pengarna som kuddarna kostat istället borde läggas på utbildning av personal för att skapa inkluderande offentliga miljöer för alla.

Annons

Annons

Men fortfarande sker majoriteten av allt arbete för att inkludera hbtq-personer på ideell basis. Det finns en viss medvetenhet kring att våra perspektiv behövs, men inga resurser för att få med dem i det vardagliga arbetet, ingen grundläggande kompetens i hur våra liv begränsas.

Hur ska staden kunna bli en stad för alla om allt arbete är helt upp till ideella eldsjälar? Vi bränner ut oss och samtidigt bär vi berättelserna och de egna erfarenheterna av hat, hot och våld på våra axlar.

Den 30 juni går ett regnbågsfärgat demonstrationståg genom Helsingborg. För att vi kräver att få ta plats i “den gemensamma staden” på våra villkor. För vi finns, vi har alltid funnits och vi kommer alltid finnas.

Elin Olsson

Agnes Ahlberg

Kinna Boman

Vera Haij

Anne Lister

Elin Olsson, Agnes Ahlberg, Kinna Boman, Vera Haij och Anne Lister är alla med i arrangörsgruppen för Helsingborg Pride.

Annons

Annons

Till toppen av sidan