Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Gunnar Hambraeus

Som tidigare meddelats har Gunnar Hambraeus, Sollentuna, tidigare verkställande direktören och preses för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) avlidit strax efter sin 100-årsdag. Elsa, den jämnåriga hustrun sedan mer än 70 år avled i slutet av förra året. Närmast sörjande är barnen Kristina, Ylva och Ragnar med familjer.

Gunnar Hambraeus (1919–2019)Bild: Foto: Privat
Gunnar var född i Orsa. Efter studentexamen läste han fysik i Uppsala för att gå vidare och avlägga civilingenjörsexamen inom elektroteknik vid KTH i Stockholm
Han hade ett stort intresse för att sprida kunskap om alla slags modern teknik, bland annat som chefredaktör för Teknisk och grundare Ny Teknik.
Han medverkade i många program radio. Han kommenterade rymdkapplöpningen i tv.
År 1970 blev han kallad att efterträda Sven Brohult som verkställande direktör för IVA, som just firat sitt 50-årsjubileum. Gunnar blev därmed akademins fjärde VD – en befattning, som han uppehöll i tolv år för att därefter i tre år bli dess preses.
Gunnar fortsatte från sin nya position uppgiften att sprida kunskap om forskningens resultat till fackfolk och allmänhet. Han var en lysande presentatör både i tal och skrift.
IVA:s traditionella uppgift har varit att främja vetenskap och teknik, men under Brohults tid vidgades perspektiven till hur man skulle säkra att landvinningarna utnyttjades till samhällets gagn.
Under Gunnars tid blev innovationer, energiomvandlingar, miljöförändringar, begynnande informationsteknik föremål för studier och rekommendationer från IVA:s sida. Mest betydelsefull var rapporten kunskap och konkurrenskraft som IVA presenterade 1979 med åtgärder för att sysselsättningskrisens Sverige.
I samband med IVA:s 50-årsjubileum besöktes akademien av företrädare för forskning i många länder som imponerades av IVA:s insatser för Sverige, som föreslog, att IVA skulle verka för att motsvarigheter startas i alla industriländer.
Gunnar gjorde omfattande utlandsresor och spred budskapet. CAETS (Coumcil of Academies of Engineering and Technical Sciences), består nu av ett 20-tal nationella organisationer. Inom ramen för IVA:s hundraårsfirande kommer företrädare för dessa i slutet av juni till ett möte i Stockholm, som Gunnar säkert skulle velat delta i.
När Kina efter kulturrevolutionen öppnades för utländska besökare var Gunnar en av de första som inbjöds och förhandlade om ett avtal med den mäktiga kinesiska vetenskapsakademien om forskarutbyte till båtnad för universitet och högskolor.
En samlad beskrivning av hans insatser finns i den av IVA utgivna skriften Vidgade vyer, IVA:s tredje kvartssekel. För sina insatser har han belönats med ett hedersdoktorat från Chalmers.
Gunnars betydelse för IVA:s utveckling kan inte överskattas. I den funktionen och som outtröttlig kunskapsspridare har han gjort enastående tjänster för Sverige. Frid över hans minne!
Hans G Forsberg
IVA:s vd 1983–1994
Gå till toppen