Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”En möjlighet för oss att ge något till Landskrona och stans befolkning”

2006 startade Karin Salmson jämlikt.nu. Nu får organisationen 163 000 kronor.
– Vi är väldigt glada, det förenklar arbetet, säger hon.

Karin Salmson är ordförande i föreningen Jämlikt.nu.Bild: jämlikhet.nu
Under tretton år har Karin Salmson, genom jämlikt.nu, arbetet för rättvisa i Landskrona och Svalöv. Det är främst där som föreningen verkar.
– Vi har haft fokus på barn och unga och deras rättigheter, säger Karin Salmson.
– Konkret vill vi vara en plats för människor som vill driva förändring i vår förenings anda. Vi har löpande möten där det är fritt att komma. Vill man starta projekt kan man göra det tillsammans med oss.
Några exempel på konkreta insatser där de funnits med är litteraturstudier och föreläsningar.
– Vi har också drivit ett projekt tillsammans med ungdomar som pågick under tre år. Där hjälpte vi ungdomarna att driva sina egna frågor genom att ge dem stöd. Det var så Landskrona pride startade.
– Under Hela-veckan släpper vi ”Handlingsbok för förändring” som samlar erfarenheterna från det projektet.
Jämlikt.nu deltar också tillsammans med ”Hela ideella” under en vecka där tanken är att medborgarna ska hitta nya sätt att engagera sig och vara delaktiga i stadens utveckling.
Det är för det engagemanget som organisationen får 163 000 kronor från Sida.
– Det är jätteroligt för då kan vi utveckla och satsa mer på aktiviteterna under den här veckan. Den börjar med en pridefestival och sen blir det också samarbete med BoIS, säger Karin Salmson för att nämna några exempel.
– Vi kommer ha föreläsningar med fokus på barnkonventionen.
Det är på grund av det fokuset som de får pengarna, för att de jobbar med Agenda 2030 och de globala målen.
– Vi blev väldigt glada, det förenklar arbetet. Det är en möjlighet för oss att ge något till Landskrona och Landskronas befolkning.
Karin Salmson tycker att det är skillnad på människors inställning och attityd kring olikheter än vad det var 2006 när hon startade jämlikt.nu.
– Jag tycker att det generellt finns en mer positiv inställning. Det man ofta ser är motståndet eftersom det är intressant att pratat om. Men det finns ett stort stöd bland de människorna jag träffar. Om man ser något som är orättvist vill man göra något åt det, sen kan drivkraften variera.
Pridefestivalen i år är 14 september. Hela ideella-veckan håller sedan på till 21 september.
Gå till toppen