Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordisk kritik mot konkurrensförslag

Beslutet om att sammanslagningen mellan Siemens och Alstom inte godkändes av EU-kommissionen togs emot med stor besvikelse av bolagen och respektive lands regeringar. Tyskland och Frankrike vill nu se regelförändringar för att underlätta stora europeiska företagssammanslagningar. Arkivbild.Bild: Thibault Camus/AP
De nordiska konkurrensmyndigheterna stödjer inte det fransk-tyska förslaget om lättnader i EU:s regler för prövning av företagssammanslagningar.
Lättnader skulle enbart gagna ett fåtal större europeiska företag och vara särskilt skadligt för EU:s mindre medlemsstater med mindre inhemska marknader, anser de nordiska myndighetscheferna, däribland Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
”De nordiska konkurrensmyndigheterna ger sitt fulla stöd till en stark och politiskt oberoende prövning av företagskoncentrationer på såväl EU-nivå som nationell nivå”, skriver de nordiska konkurrensmyndighetscheferna i ett gemensamt uttalande.
Det kritiserade lättnadsförslaget har lagts fram som ett gemensamt initiativ från Frankrike och Tyskland efter EU-kommissionens beslut att stoppa tyska Siemens och franska Alstoms planer på att slå sig samman till en europeisk tågjätte.
Gå till toppen