Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Släktforskarvecka i Skåne med fokus på rötter och hembygd

Det är Släktforskarvecka i Skåne den 1–6 juli. Då bjuder Skånes Släktforskarförbund in historiskt intresserade till en vecka med en rad aktiviteter.

Hans-Göran Nilsson, ordförande i Skånes släktforskarförbund.Bild: Roland Classon
Nu kan det vara dags att lära sig mer om sina rötter och sin hembygd. Därför gör Skånes Släktforskarförbund en unik satsning. Experterna står formligen på rad för att ge goda råd till alla som vill veta mer. Det blir guidade stadsvandringar, föredrag, visningar av arkiv och även möjligheter till DNA-test.
– Det är ett brett och digert program. Det kommer att finnas något för alla. De ledord vi arbetat efter är enkelt, flexibelt, ideellt, trevligt och småskaligt. Nu hoppas vi på en stor uppslutning, säger Hans-Göran Nilsson, ordförande i Skånes Släktforskarförbund.
Det är första gången Skånes Släktforskarförbund arrangerar en släktforskarvecka. Totalt är det 13 föreningar som ska guida besökarna. Det är Lund, Mellanskåne, Staffanstorp, Eslöv-Höör, Österlen, Ystadbygden, Söderslätt, Kristianstadsbygden, Göinge, Åsbo, Kullabygden, Ängelholm och Kävlingebygden.
Varje förening erbjuder ett program för en halv eller hel dag. Det är både schemalagda och fria aktiviteter, och man får tips på olika besöksmål. På vissa orter är det även kyrkogårdsvandringar.
– Föreningarna ställer upp med lokalhistoriskt kunnig experthjälp. Programmet vänder sig både till nybörjare som vill lära sig släktforska och de mer erfarna forskarna som vill få djupare kunskaper och upplevelser. Förhoppningsvis kommer det också många turister som har anknytning till Skåne, säger Hans-Göran Nilsson.
Totalt handlar det om sex intensiva dagar. Allt startar med en fullspäckad heldag på Arkivcentrum Syd i Lund måndagen den 1 juli:
– Då kommer bland annat Erica Anderson och Jason Blohm från det populära tv-programmet ”Allt för Sverige” och berättar om sina liv, säger Hans-Göran.
På Arkivcentrum Syd finns det också stora möjligheter att skaffa sig ny kunskap med hjälp av Skånes Släktforskarförbund, Lunds Släktforskarförening och Landsarkivet (som passar på att visa sitt välfyllda arkiv). Det går också att få en snabbkurs i släktforskning och information hur man forskar i digitala forskarsalen. Under eftermiddagen i Lund den 1 juli är det även medeltidsvandring med guiden Lars Lundberg.
Här är några av godbitarna under Släktforskarveckan i Skåne:
Mellanskånes släkt- och hembygdsforskarförening satsar stort på ämnet DNA under tisdagen. I Hörby (Bykupan i Osbyholm) håller Lena Sohlberg Wagner och Christina Sagersten föredrag, bland annat hur man kan hitta fader okänd med hjälp av DNA.
Under fredagen föreläser Guno Haskå i Klippan om ”På skånska glasbrukets tid”.
Kävlingebygdens Släktforskarförening har ett imponerande program under lördagen. Bland annat visar Bo Arvidson foton från Kävlingetrakten och en film om Borgeby slott.
Kullabygdens släktforskare erbjuder sommarforskning både under fredagen och lördagen i sina lokaler på Linnégatan 5 i Höganäs.
– Alla är välkomna, säger Gunnar Persson, ordförande i Kullabygdens släktforskare.
Allt om Släktforskarveckan i Skåne finns på Skånes Släktforskarförbunds hemsida.
– Vi har även en Facebooksida och informationen finns även på engelska och tyska. Vi tror på den här satsningen och återkommer gärna med en ny släktforskarvecka nästa år, säger Hans-Göran Nilsson.
Fakta

Släktforskarvecka i Skåne

Det är Skånes Släktforskarförbund som arrangerar Släktforskarvecka Skåne 1-6 juli, måndag till och med lördag. Det sker i samarbete med lokala släktforskarföreningar enligt ett visst schema:

Måndag 1 juli: Arkivcentrum Syd, Lund.

Tisdag 2 juli: Eslöv-Höör (start i Hurva Gästis), Mellanskåne (Osbyholm) och Staffanstorp (Folkets hus).

Onsdag 3 juli: Österlen (Glimmingehus), Ystadbygden (Sjöbo och Södra Åsum), Söderslätt (Trelleborg, biblioteket).

Torsdag 4 juli: Kristianstadsbygden och Göinge (Hässleholm, Osby, Broby och Finja).

Fredag 5 juli: Åsbo (Klippan), Kullabygden (Höganäs), Ängelholm.

Lördag 6 juli: Kävlingebygden, Kullabygden (Höganäs).

Skånes Släktforskarförbund

Släktforskarvecka Skåne

Gå till toppen