Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga beslut om sanering av gifttomt innan sommaren

Deponin på Norra Vallgatan i Åstorp får vara kvar som den är ytterligare en tid. Oeniga politiker sköt upp beslut till efter sommaren.

Att gifttomten vid Norra Vallgatan ska saneras har varit bestämt sedan tidigare och ett beslut om att det ska göras genom övertäckning av marken var fattat. Men politikerna har varit oeniga om hur det ska bekostas och i vintras revs därför de tidigare besluten upp.
Under våren har frågan kommit upp igen och i kommunstyrelsen i juni var en majoritet återigen för en övertäckning. Man ställde sig då också bakom att det skulle finansieras med de pengar man avsatt för åtgärden, som beräknas kosta mellan sju och åtta miljoner.
Men redan i kommunstyrelsen var Åstorpsalliansen och Sverigedemokraterna av en annan åsikt. Åstopsalliansen tyckte att man behövde bättre underlag och beräkningar för alternativet att istället gräva bort alla gifter ur marken och yrkade på återremiss. Sverigedemokraterna ville fatta beslut men tyckte att man skulle göra det mer omfattande alternativet.
Nu har frågan varit uppe i kommunfullmäktige men något beslut blev det inte. Åstorpsalliansen yrkade återigen återremiss och så blev det.
20 ledamöter ville fatta beslut på mötet medan elva ville återremittera. Av de elva utgjorde Åstorpsalliansen tillsammans nio röster, Sverigedemokraternas Jan Hennicks och den politiska vilden Maria Gottschalk stod för de två andra rösterna.
Ärendet har dragit ut på tiden och började diskuteras redan 2006. Att det tagit lång tid har fått konsekvenser som att ett bidrag från Naturvårdsverket på drygt fyra miljoner kronor dragit tillbaka.
Först efter sommaren lär ärendet tas upp för beslut igen.
Gå till toppen