Annons

Annons

"Om ni i alliansen tycker att psykiatrin har för mycket pengar – stå då för det."

Opinion

Att påpeka att en besparing är en besparing är inte att gillra en fälla. Det skriver Mätta Ivarsson och Fredrik Hanell, Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Eftersom alliansen fördubblats effektiviseringskravet till två procent måste psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden nu spara 34,8 miljoner kronor. Det skriver Mätta Ivarsson och Fredrik Hanell, Miljöpartiet.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Personalen inom psykiatrin i Region Skåne går på knäna. Barn och unga med depression och ångest kan få vänta i mer än ett år på hjälp.

I det läget väljer alliansen att spara 100 miljoner kronor på psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden. När vi i Miljöpartiet påpekar det orimliga i det får vi höra av alliansen att vi ägnar oss åt ett politiskt spel och gillrar en fälla.

Men att påpeka att en besparing är en besparing är inte att gillra en fälla. Det är fakta i den budget alliansen har klubbat.

Annons

Eftersom alliansen fördubblat effektiviseringskravet till 2 procent måste nämnden nu spara 34,8 miljoner kronor. Genom att helt ta bort den vanliga kompensationen för att befolkningen växer och blir äldre förlorar nämnden ytterligare 48,6 miljoner kronor.

Annons

Och genom att halvera ersättningen för ny medicinteknisk utrustning läggs ytterligare 17,3 miljoner kronor på besparingskravet.

Det blir tillsammans 100 miljoner kronor.

Situationen inom barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne är i dag så ansträngd att personal medicinerar barn i allt yngre åldrar med antidepressiva mediciner, trots att forskningen talar emot, för att alternativet att inte göra någonting i väntan på samtalsterapi är ännu värre.

Region Skåne behöver politiker som kan se att problemen är akuta. I stället försöker alliansens strateger och spindoktorer att sälja in besparingar som att styret växlar upp. Men det faller platt.

Alliansen låtsas att ett överskott på 89 miljoner kronor 2018 är ett alibi för att skära ner 2020, men glömmer att berätta att de pengarna inte förs över till kommande år. Överskottet berodde till stor del på att psykiatrin inte hittade personal till lediga tjänster.

Det var medarbetarna som fick betala priset, med stressigare dagar och tyngre arbetsbörda som följd. Menar alliansen att vakanta tjänster nu ska tas bort för att spara in de pengarna?

Alliansens besparing kommer att slå hårt mot de anställda. Det finns ingen magisk skattkista att ta pengarna ifrån. Några billigare lokaler finns inte i sikte, vilket betyder att det sannolikt kommer att vara på personalen besparingen ska göras.

Om inte ämnet hade varit så allvarligt hade det varit smått komiskt att läsa alliansföreträdarnas akrobatkonster. ”Så att vi skulle skära ner stämmer helt enkelt inte, vi växlar upp. Lite smartare, och betydligt billigare för skåningarna.”, skriver alliansen.

Billigare – men ändå inte en nedskärning? Smartare – men inte ett enda ord om på vilket sätt.

Om ni i alliansen tycker att psykiatrin i Skåne har för mycket pengar – stå då för det. Titta då personalen i ögonen och säg att ni tycker de har för mycket resurser.

Annons

Berätta att de ska göra samma jobb betydligt billigare – vilket ni ju skriver.

Men låtsas inte att det är att växla upp.

Den rödgröna regeringen har just slutit ett avtal med SKL om satsningar på psykiatrin i Sverige på drygt 1,7 miljarder kronor. 154 miljoner kronor tillfaller Region Skåne och de skånska kommunerna för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin, öka öppettiderna på ungdomsmottagningarna och stärka arbetet mot den psykiska ohälsan.

Annons

Vi i Miljöpartiet önskar oss inget mer än att det politiska käbblet kan läggas åt sidan även här i Region Skåne. Vi presenterade i vårt budgetförslag en rad satsningar för att motverka det som blivit en av vår tids största folksjukdomar.

Tillsammans med de nya pengarna från regeringen skulle det på riktigt möjliggöra en uppväxling av arbetet mot den psykiska ohälsan.

Annons

Den möjligheten bör alliansen ta – för alla de barn, unga och vuxna som tvingas vänta vecka efter vecka, månad efter månad, utan att få den snabba hjälp de behöver.

Mätta Ivarsson

Fredrik Hanell

Annons

Mätta Ivarsson är gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Fredrik Hanell är ledamot för Miljöpartiet i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy