Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tunnelbyggets gamla upplagsområde kan bli plats för skola och bostäder

I framtiden kan det bli skola och bostäder nära handelsområdet Entré Båstad i Hemmeslöv. Just nu håller en ny detaljplan på att tas fram.

Nära handelsområdet Entré Båstad kan bland annat skola, förskola och bostäder hamna om ett förslag blir verklighet. Det handlar om ett område som gränsar till Hallandsvägen, Inre Kustvägen samt Solvägen/Södra Rundvägen.Bild: Michael Lundblad
Att styrande Samverkan för Bjäre som består av M, S, L och KD blickar mot Hemmeslöv för en ny F-6 skola är ingen hemlighet. Om allt faller på plats kan skolan hamna på ett område nära Entré Båstad.
Kommunen håller på att ta fram en ny detaljplan för platsen. Området gränsar till Hallandsvägen, Inre Kustvägen och Solvägen/Södra Rundvägen en bit ifrån Båstads station. Hela området är cirka 293 000 kvadratmeter stort och har tidigare delvis använts som arbets- och upplagsområde när tunneln genom Hallandsåsen byggdes
Här är förslaget att skapa en stadsmiljö med arbetsplatser, affärer, kafé och mötesplatser. Tanken är att genom det nya området bygga ihop Båstad centrum med det nya tågstationsläget i Hemmeslöv.
I förslaget föreslås flerbostadshus på en del av området som skulle få lov att vara tre till fyra våningar höga och ha en indragen våning ovanpå. Uppskattningen är att drygt 100 så kallade bostadsenheter kan möjliggöras närmast Stensån och 200 närmast Hallandsvägen.
Förslaget innebär också att det får lov att byggas ett underjordiskt parkeringsgarage och det finns även en möjlighet att lägga en skola och förskola i området. I den illustration som tagits fram finns plats för cirka 90 barn på förskolan och 600 elever på skolan. I anslutning till skolan finns även bland annat en idrottshall inritad.
I förslaget pekas även på att det finns utvecklingsmöjligheter när det kommer till rekreation i området. Detta kopplas till närheten till natur och vatten. Bland annat nämns en framtida mötesplats vid Hemmeslövssjön som ett guldläge.
Genom området löper även Stensån. Länsstyrelsen har klassat ån som särskilt värdefull och det som gör den unik är att det inte släppts någon förädlad fisk i ån. Det innebär att fiskstammarna är ursprungliga.
Gå till toppen