Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

16 övergivna katter tvångsomhändertogs

Ett par i Svalövs kommun lämnade sina katter utan tillsyn när de åkte på semester. Efter en anmälan från allmänheten ryckte djurskyddsenheten ut och omhändertog djuren.

16 katter i Svalövs kommun lämnades utan tillsyn när deras ägare åkte på semester. Nu har katterna tvångsomhändertagits.Bild: Thommy Nyhlén
Länsstyrelsen i Skåne fattade i början av juni beslut om att tvångsomhänderta åtminstone 16 katter, efter att dessa lämnats ensamma när deras ägare åkte på semester.
Det var en granne som skickade in en anmälan till länsstyrelsen. I denna hävdade hen att det inte fanns någon som kunde ta hand om katterna tills djurhållarna kom hem från sin resa.
När länsstyrelsens djurskyddsenhet tog kontakt med djurägarna kunde de bekräfta att ingen i deras bekantskapskrets kunde ge katterna daglig tillsyn, mat eller vatten. Eftersom länsstyrelsen då ansåg det förelåg akut risk för djurens hälsa och välmående beslöt man sig för att omhänderta katterna.
Ola Svensson, tillförordnad chef över djurskyddsenheten, säger att katterna i dagsläget befinner sig på ett djurpensionat.
– Allt som allt rör det sig om fyra vuxna katter, och ungefär 12 kattungar. Nu väntar vi på att de ska övertas av nya ägare, säger Ola Svensson.
Innan katterna lämnas vidare har ägarna fortfarande möjlighet att lämna in ett yttrande till länsstyrelsen där de redogör för varför situationen uppkommit.
Men Ola Svensson säger att ett sådant inte har inkommit.
– Jag har bestämt för mig att ägarna inte har gjort något försök att få tillbaka katterna på den vägen, säger han.
Gå till toppen