Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Extrem brandrisk i nordvästra Skåne – detta gäller

Extrem brandrisk råder i Ängelholm och i flera andra kommuner i nordvästra Skåne och det innebär flera förbud kring eldning och grillning. Men om man bor i ett tätbebyggt område så får man fortfarande grilla på sin egen tomt.

Med förra sommaren i färskt minne har räddningstjänsten Skåne nordväst nu utfärdat eldningsförbud i samtliga kommuner. I Perstorp och Örkelljunga har eldningsförbudet satts till brandriskvärde 5, vilket innebär att det anses råda mycket stor brandrisk i dessa kommer.
I resten av de nordvästskånska kommunerna, inklusive Ängelholm, är räddningstjänstens klassificering ytterligare ett snäpp hårdare och har satts till brandriskvärde 5E, som innebär extremt stor brandrisk.
– Då får man inte ens grilla på av kommunen uppsatta grillplatser, säger Jonas Nylén, brandingenjör på räddningstjänsten i Skåne nordväst.
Den som bryter mot eldningsförbudet och orsakar en brand på grund av oaktsamhet, kan ställas till svars och bli straffad.
Vad gör man om man ser någon annan som eldar?
– Ser man någon som eldar eller grillar i skog och mark, eller på en grillplats där det är förbjudet att grilla just då, så ska man prata med personen och upplysa dem om vad som gäller. Hjälper inte det så får man ringa polisen på 114 14, eller i värsta fall så är det ju 112 som gäller, om branden redan har börjat sprida sig. Däremot så är det inte förbjudet att grilla i sin egen trädgård, säger Jonas Nylén.
Brandriskprognosen uppdateras varje dag på räddningstjänstens hemsida.
Fakta

Detta gäller vid grillförbud 5 och 5E

Vid eldningsförbud av brandriskvärde 5 gäller följande:

• Elda inte i Skog och mark, däremot av kommunen upprättade grillplatser

• Du får grilla på egen tomtmark om det sker på behörigt avstånd till skog och mark

• Man får inte använda engångsgrillar

• Rökare bör undvika att slänga fimpar i naturen

• Parkera inte ditt fordon i terrängmark, katalysatorn är varm och kan antända närliggande växtlighet.

• Utför inte arbeten som medför gnistor, såsom svetsning och kapning

Vid eldningsförbud av brandriskvärde 5E gäller dessutom:

• Förbjudet att grilla vid kommunen uppsatta grillplatser

• Förbjudet att använda spritbrännare, gasolkök och pyroteknik

Gå till toppen