Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handboll, grill och chill med nya vänner när hundratals barn tog farväl av OV:s sommarskola

Barn i olika åldrar med bollar och tennisrack sprang runt och lekte i Oasen, medan handbollsmatcherna avlöste varandra inne på Arenan. På fredagen avslutades OV:s tre veckor långa sommarskola med en stor sport- och grillfest.

Sammanlagt 1 500 nötfärs- och vegetariska hamburgare ska grillas till de hungriga. Ett stort gäng funktionärer har ställt upp. Normalt sitter Andreas Söderström på OV:s kansli.Bild: Yvonne Johansson
Medan några av funktionärerna försöker få igång grillbordet och duka fram sallad, hamburgerbröd och dricka springer barn mellan sex och tolv år runt och leker. Nu ska det grillas 1500 burgare till de unga och hungriga sportarna. Inne i hallarna pågår handbolls- och basketmatcherna för fullt.
– Jag har lekt handboll. Det är kul att vara målvakt. När någon försöker göra mål får man sträcka sig efter bollen – det är bra för kroppen, säger Sumayo Warsame som går i förskoleklassen på Drottninghögsskolan.
Hon vill börja träna handboll på riktigt. Det här året har förskoleeleverna bara fått prova på ibland. Först nästa år får de träna varje vecka, men under sommarskolan har hon varit med. Och målvaktspositionen är bäst. På sommarskolan har hon fått flera nya kompisar.
– Men du får släppa in en boll ibland så de i det andra laget inte blir ledsna, skämtar tränaren Mats Jacobson.
Det var han och tränaren Lasse Persson som kläckte idén till sommarskola, efter att ha hållit på med projektet Handbollsskola för alla. Det här blir andra sommaren man kör i större skala. Två tränargrupper har åkt runt på 23 skolor de senaste tre veckorna för att träna över tvåtusen barn. Förutom handboll har de också fått prova på basket, tennis och kampsport. Helsingborgs basketbollklubb är med i projektet.
– Lasse och jag ville inte att barnen skulle gå på asfalterade innergårdar hela sommaren. Vi vill skapa lite sommarminnen. Flera barn sa att de inte gillade lov, säger Mats Jacobson.
Barnens fritidsledare är imponerade av det jobb de unga tränarna gör med barnen. Under de senaste veckorna har de längtat till handbollsdagen.
– De kommer ut och får prova på sport och lära sig turtagning och att stå i kö, säger Ulrika Lindqvist.
– Det gick jättebra för dem på beachhandbollen i år. Man ser hur de har utvecklats, säger Piroska Möller.
”Ungdomsledarna har varit fantastiska på att ta hand om barnen. Det gick jättebra för dem på beachhandbollen i år. Man ser hur de har utvecklats”, säger Piroska Möller, som tillsammans med Ulrika Lindqvist är förskollärare på Drottninghögskolan. Sjuåriga Sumayo Warsame far förbi med en basketboll.Bild: Yvonne Johansson
Lasse Persson och Mats Jacobson kläckte idén med sommarskola. ”Vi vill skapa naturliga mötesplatser för barnen i Helsingborg. Det finns tyvärr inte så många sådana. Här får de kompisar från olika delar av stan”, säger Mats Jacobson.Bild: Yvonne Johansson
Fullt fokus. Under sommarskolan får barnen testa olika sporter med nya vänner, även om handbollen så klart är i fokus.Bild: Yvonne Johansson
Darin Almrad, Mohammed Jebury och Sumayo Warsame från Drottninghögskolan förskoleklass är nya handbollsspelare. ”Det är kul att passa”, tycker Mohammed. ”Jag tycker det är kul med sol”, säger Darin.Bild: Yvonne Johansson
Gå till toppen