Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyamko Sabuni vald till ny ordförande för Liberalerna

Nyamko Sabuni är ny ordförande för Liberalerna. Det står klart sedan partiets extra landsmöte på fredagen enhälligt valde den tidigare integrations- och jämställdhetsministern till ny partiledare.
– Mitt bästa sätt att hela partiet är att lära känna partiet på nytt, säger den nya L-ledaren.

Nyamko Sabuni är nu ordförande för Liberalerna. Här ses hon omgiven av avgående partiledaren Jan Björklund, partnern Lennart Persson och motkandidaten Erik Ullenhag.Bild: Erik Simander / TT
Nyamko Sabuni välkomnades som ny liberal ordförande med kraftiga applåder från partiombuden på Clarion Hotell på Söder i Stockholm.
I sitt tacktal lovade Sabuni att öka medlemmarnas makt över den förda politiken för att göra Liberalerna mer demokratiskt och inkluderande. Hon lovade också att hålla fast vid partiets stöd till statsminister Stefan Löfven (S) och det så kallade januariavtalet, men på ett bestämt villkor:
– Så länge Stefan Löfven levererar på det vi kommit överens om kommer vi att vara lojala till avtalet, sade hon.
Nyamko Sabuni gav tre exempel på frågor hon vill prioritera framöver:
• Hon vill öka konkurrenskraften för svenska företag – och lovade att hellre prata om företagare än företag.
• Hon vill kraftsamla för att minska de svenska klimatutsläppen – och förde fram en ökad satsning på kärnkraft som ett sätt att minimera dem.
• Hon vill sätta fokus på sjukvårdens utmaningar.
– Det räcker inte med kömiljarder. Vi behöver en politik för fler friska år, men också en politik för fler äldre äldre, sade hon.
Hon lovade dessutom att förvalta det engagemang som företrädaren Jan Björklund ägnat åt en mer kunskapsinriktad skola och ett starkare försvar.
Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni (L) under partiets extra landsmöte på Clarion Hotell i Stockholm.Bild: Erik Simander / TT
Den 50-åriga Sabuni blir Liberalernas tolfte partiledare sedan 1934 och dess andra kvinnliga partiledare. Hon är den första utlandsfödda ledaren för ett svenskt riksdagsparti.
Nyamko Sabuni har mångårig erfarenhet av partiarbete för Liberalerna. Hon valdes in i partistyrelsen 2001 och kom året därpå in i riksdagen på ett Stockholmsmandat.
Hon förlorade sin riksdagsplats i valet 2006, men blev kort därefter statsråd i alliansregeringen för integration och jämställdhetsfrågor – två hjärtefrågor för dåvarande Folkpartiet.
Efter valet 2010 blev hon biträdande utbildningsminister med ansvar för jämställdhet, folkbildning, förskolor, studielån, ungdomsfrågor och vuxenutbildning. Hon avgick ur regeringen i januari 2013. Sedan dess har hon varit hållbarhetschef på konsultföretaget ÅF.
De liberaler som förordat Sabuni som ny partiledare har hänvisat till att hon som minister visade politiskt mod. Hon var drivande i debatten kring hedersvåld, tvångsäktenskap och frågan om invandrade föräldrar bör ha rätt till retroaktiv föräldrapenning.
Som partiledare måste hon nu bredda sitt register och tala för Liberalernas i alla frågor.
Nyamko Sabuni framstod först som en outsider i en oviss partiledarstrid mot förra statsrådet Erik Ullenhag och riksdagsledamoten Johan Pehrson. Pehrson hoppade dock tidigt av partiledarvalet. Och i veckan drog även Erik Ullenhag tillbaka sin kandidatur sedan partiets gräsrötter i en medlemsomröstning tagit ställning för Sabuni och sedan även Valberedningen gett henne sitt stöd.
På landsmötet hyllade motkandidaterna Nyamko Sabuni som ny partiledare.
– Nyamko ställde inte upp i det här valet för att vinna en maktkamp, utan för att hon vill förändra Sverige, sade Johan Pehrson, som efter partiledarvalet utsågs till partiets nye gruppledare i riksdagen. Där ska han föra partiledarens talan eftersom Nyamko Sabuni inte är riksdagsledamot.
Samtidigt blev Juno Blom ny partisekreterare. Hon är riksdagsledamot från Norrköping och har i tolv år lett det nationella arbetet mot hedersvåld.
Gå till toppen