Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Ofattbart att personer som vill visa sitt stöd för Pride utesluts

Det är ofattbart att arrangörerna för årets Pride Helsingborg väljer att fortsätta utesluta alla individer som vill visa sitt stöd för Pride och alla människors lika värde, menar insändarskribenterna. Bilden är från Pride i Helsingborg då även andra flaggor, symboler och loggor fanns i tåget.Bild: @imageAuthorName
Pride är en manifestation och hyllning av jämlikhet. Eller det är i alla fall så vi anser att Pride borde vara. Under de senaste två åren har Pride blivit något annat i Helsingborg. Det har inte varit någon manifestation för jämlikhet – det har varit en sammankomst för de lika. Vi socialdemokrater tror inte att det har varit syftet, men det är så det upplevs av många som under decennier kämpat för jämlikhet och jämställdhet utifrån en partipolitisk plattform.
År 2018 var politiska partier inte välkomna i Pride-tåget. Enskilda partimedlemmar kunde däremot få en plats i tåget så länge de valde att lämna alla kännetecken på att de har tagit en partipolitisk ställning hemma. För oss socialdemokrater som under flera år har arbetat för att motverka diskriminering och främja ett förhållningssätt som bygger på respekt för alla människor är det svårt att ta till sig. För hade det inte funnits personer som med politiska medel valt att driva på frågor om HBTQ+ personers rättigheter hade det inte funnits något Pride idag.
Pride började som en protest mot det polisvåld som förekom mot homosexuella i USA på 1960-talet. Det omtalade Stonewallupproret sägs vara startpunkten på en kamp för den homosexuella frigörelsen och det vi idag kallar Pride. Idag firas Pride i mer än 44 svenska städer och i flera olika länder där även representanter från Sveriges riksdag deltar. I de allra flesta fall är Pride en högtid som firar mångfald och tolerans. Det är en möjlighet för alla människor som vill visa sitt ställningstagande för ett öppet samhälle att stoltsera med sitt ställningstagande.
Att då verka begränsande är direkt kontraproduktivt om det är ett öppet samhälle som önskas. Det blir än mer svårbegripligt sett mot bakgrunden av hur tongångarna är idag mot personer som inte passar in i den gängse normen om heteronormativitet. Vi ser allt fler länder som vill montera ned HBTQ+ personers rättigheter. Det blir ur det perspektivet ofattbart att arrangörerna för årets 2019 Pride Helsingborg väljer att fortsätta på inslagen bana och utesluta alla individer som vill visa sitt stöd för Pride och alla människors lika värde och samtidigt välja hur de vill vara klädda och vilken fana de vill lyfta.
Frågan är i allra högsta grad en ideologisk fråga som tangerar frågan om ett demokratiskt samhälle. Den brännande frågan är om det är rimligt att låta någon som vill delta och sprida ett kärleksbudskap om att all kärlek mellan vuxna människor är något fint oavsett om den kärleken riktas mot tillhör samma kön eller inte och oavsett vilken könsidentitet en person tillskriver sig själv.
Tankarna går oundvikligen till Martin Niemöller och hans dikt: ”Först kom de för att hämta judarna men jag höjde inte min röst eftersom jag inte var jude” som känns lika angelägen nu som den gjorde under andra världskriget. För det dikten försöker förmedla är att om människan inte ser det som förenar oss utan väljer att fokusera på det som skiljer oss åt får det förödande konsekvenser. Vem kommer att vara kvar och föra talan för de demokratiska rättigheterna och det storslagna med Pride om mångfalden uteblir?
Därför tror vi inte på identitetspolitik. Det förminskar oss som människor. Det är med stor sorg vi ser att den föreställningen har tagit makten över Pride och idén om att mångfald är något som är värt att värdesätta.
Vi hoppas nu på att arrangörerna tar till sig kritiken och väljer att göra om och göra rätt.

Mia-Jonas Plunteman

Ordförande HBT-Socialdemokrater Helsingborg

Jan-Olof Rosenberg

Vice ordförande HBT-Socialdemokrater Helsingborg

Johanna Torén

Kassör HBT-Socialdemokrater Helsingborg
Gå till toppen