Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SM ska hjälpa talangen till USA: ”Jag vill till college”

Helsingborgssimmaren Gustav Persson kommer till SM-veckan som färsk klubbrekordhållare på 100 meter bröstsim. Men medaljerna kommer i andra hand.
– Mitt mål är att försöka slå personliga rekord, säger han.

Gustav Persson hoppas på snabbare tider under SM i Malmö.Bild: JONAS LJUNGDAHL
Under Swim Open i april tidigare i år raderades Helsingborgs Simsällskaps klubbrekord på 100 meter bröstsim. Den nye rekordinnehavaren heter Gustav Persson och är född 2000.
– Det var en häftig känsla att få skrivas in i historieböckerna. Jag hade jobbat hårt för det, men var även förvånad över att det gick så pass snabbt. Det var mitt i säsongen och jag hade varit sjuk en vecka innan, säger han.
När SM-veckan i Malmö startar på fredagen kliver Gustav Persson in med den bästa anmälningstiden på distansen. Men medaljförväntningar är inget han sätter på sig själv.
– Man kan aldrig ta ut något i förskott och påverka andras prestationer, utan mitt mål är att försöka slå personliga rekord. Att slåss om medaljer är inte det viktigaste, utan det gäller att få så bra tider som möjligt. Medalj vore en bonus och det vore jättecoolt att stå på pallen.
Utöver 100 meter bröstsim kommer Gustav Persson till start på 200 meter bröstsim, 50 meter fjärilsim och 50 meter bröstsim. Dessutom är han högaktuell för lagkapperna som Helsingborgs Simsällskap tävlar i.
– Vi är en bra klubb med många bra simmare, så där tror jag att vi har chans på höga placeringar.
Utvecklingen har varit stadig under flera års tid. Förra sommaren deltog han i junior-EM i Helsingfors, där personliga rekord och en semifinalplats uppnåddes.
– Det var en mäktig upplevelse. Det är coolt med landslagsuppdrag, eftersom man får träffa andra nationaliteter. Jag var ganska nervös under mästerskapet, men mina tränare var stöttande och mina föräldrar var på plats, så jag kände mig ganska trygg.
För att ta ytterligare steg har Gustav Persson under våren tagit hjälp av estländaren Rein Haljand, som är proffs på simteknik.
– Han har varit på plats i Helsingborg och analyserat min simning, samt gett mig tips och hjälp. Jag har korrigerat en del under säsongen och hoppas att allt fokus och all tid jag lagt ner ska ge utdelning på SM.
Fina resultat på SM skulle också vara ett första steg mot nästa mål i karriären.
– Jag vill gärna åka till USA, få stipendium och gå på college där. Jag vet att minst en simcoach från USA kommer komma till SM och förhoppningsvis ser han att jag har talang och kan bidra till deras skola, säger Gustav Persson.
Gå till toppen