Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förening miljöinvesterar i solceller

Höghöjdsarbete har den senaste veckan pågått på Badhusgatan i Nyhamn i Landskrona.
Bostadsrättsföreningen Nyhamnsporten har som mål att bli stadens miljösmartaste förening.

På Badhusgatan i Nyhamn har man målet att bli en miljösmart förening.Bild: Tom Wall
Det är några av årets varmaste dagar med temperaturer uppemot 40-strecket för dem som jobbar på taket till bostadsrättsföreningens bägge huskroppar. Och det är den goa solvärmens energi som man vill komma åt för att kapa föreningens elkostnader.
Höghöjdsarbete i gassande sol.Bild: Tom Wall
Föreningen består av 52 lägenheter och har tidigare halverat sin elförbrukning genom att byta till led-lampor. Det berättar Ingrid Sjögren, vice ordförande och ekonomiansvarig i föreningen.
Och nu tar man ytterligare ett steg mot målet att bli stadens miljösmartaste förening.
Med 163 kvadratmeter solcellspaneler på de både taken och en produktion på 23 500 kilowattimmar blir man i praktiken självförsörjande på el.
– Vissa delar av året kan vi sälja överskottet av el som produceras och få energirabatt. Då blir vi mikroproducent av el, förklarar Ingrid Sjögren.
Och tillägger.
– Men vi får inte producera mer än vad vi gör av med på helåret. Då blir vi ett energibolag och måste betala moms och energiskatter. Det här är en hel vetenskap.
Hon är ledamot i stadens miljönämnd som arbetar för att Landskrona ska bli en klimatsmart stad. Hon väckte idén att investera i solenergi och medlemmarna tyckte helt enkelt att var ett lysande förslag.
– Alla tycker att det är en bra idé, vi har inte hört något negativt, säger Tore Hjalmarsson, ledamot i styrelsen.
– Vi har ett idealiskt läge för maximal solexponering
Tore Hjalmarsson och Ingrid Sjögren sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Nyhamnsporten som har målet att bli Landskronas miljösmartaste föreningBild: Tom Wall
Investeringen kostar 420 000 kronor. Efter avdrag för statligt bidrag för investering i solkraft blir föreningens kostnad 357 000 kronor.
– Föreningen ligger bra till ekonomiskt, vi insåg att om vi satsar på det här får vi en investering som betalar sig på mindre än tio år, förklarar Tore Hjalmarsson.
Inget jobb för den höjdrädde.Bild: Tom Wall
Och eftersom anläggningen beräknas hålla i åtminstone 30 års tid blir det på sikt en ren förtjänst.
De hoppas att andra ska följa deras exempel och är förvånade över att nybyggen i närheten inte har satsat på solceller. Något som myndigheterna inte kräver idag.
– Men i Spanien får du till exempel inte bygga nytt hus om du inte har varmvatten som värms upp av solen, jämför Tore Hjalmarsson.
Nyhamnsporten förbereder också för elbilsuttag i garaget.
Även om ingen av medlemmarna har elbil idag räknar de med att det bara är en tidsfråga tills någon vill kunna ladda sitt fordon med föreningens el.
Totalt 163 kvadratmeter solceller täcker taken på de båda huskropparna med utsikt över hamnbassängen som i slutet av veckan var täckt av brun sörja, närmare bestämt trådformiga brunalger.Bild: Tom Wall
”Vi är nog först i stan med solceller på en bostadsrättsförening”, säger Tore Hjalmarsson som sitter i föreningen styrelse.Bild: Tom Wall
Gå till toppen