Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Isbrytare lägger till vid Pixlapiren – ska locka unga ut till sjöss

Sjöfarten behöver rekrytera över 800 nya människor de närmsta åren. Isbrytaren Atle är på Sverigeturné för att locka fler till ett yrkesliv på sjön – och på söndag angör fartyget Helsingborg.

Atle är 104,6 meter lång och 23,8 meter bred. I vattnet kan hon komma upp i en fart på 20 knop.Bild: Göran Stenberg
Isbrytaren är en del av den så kallade Sjöfartskonvojen, ett gemensamt projekt mellan Sjöfartsverket och Transportföretagen som just nu reser runt Sveriges kust.
De närmsta fem åren behövs flera hundra matroser, motormän och nautiska befäl till sjöfarten – samtidigt som ungdomars intresse för yrkesutbildningar sjunker.
– Om vi inte gör någonting kommer vi att få svårt att hitta personal inom ett år, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.
Atle ligger vanligtvis i hemmahamnen Luleå när hon inte bryter is, men på söndag bjuder hon in till öppet fartyg vid Pixlapiren.
– Atle öppnar upp i princip alla sina utrymmen. Du får se hur manskapen har det där de bor, hur det ser ut nere i maskinerna – nästan allting, säger Caj Luoma.
På kajen runt isbrytaren finns andra organisationer, som Kustbevakningen och Sjöfartsverket, på plats för att visa andra sätt att jobba med sjöfart än bara livet till sjöss. Arrangörerna hoppas att så väl unga som vuxna besökare ska bli nyfikna på ett yrke som spelar stor roll för Sveriges ekonomi.
– Kalla fakta är att 90 procent av svensk import och import går via sjöfarten. Det gör den helt central för svenskt näringsliv, och utöver det finns det ju färjetrafik som transporterar både dig och mig på semester, säger Caj Luoma.
Många tror att det i framtiden kommer att behövas mindre folk i transportbranschen tack vare tekniska utvecklingar som självkörande fordon eller fartyg – men det anser Transportföretagen är en felaktig slutsats.
– Ny teknik och automatisering innebär en omställning, men inte att jobben helt försvinner. När vi frågar arbetsgivare i branschen om de kommer att behöva färre anställda i framtiden är det svaret tillbaka ett rungande nej, säger Caj Luoma.
Öppet fartyg på isbrytaren är mellan 10 och 15 på söndag. Evenemangsområdet på Pixlapiren är öppet från 9 till 17.
Gå till toppen