Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Solblänk i kromet när Sommarfesten intog hamnen

Solen blänker i kromet till veteranbilarna, som är det nya inslaget på årets Sommarfest i Höganäs. Initiativtagaren Bosse Stark i motorklubben ”The Saints” visar glatt upp sin Thunderbird från 1964. Den förra ägaren och hans fru sitter och dricker kaffe i var sin vilstol strax intill. De har bytt upp sig en årsmodell – till en Ford Mustang 1965.

Närodlat och närproducerat varvades med lite italienska på Sommarfestens matgata.Bild: Tom Wall
Bertil Olssons Ford Mustang från 1964 drar 1,4 liter per mil. ”Jag har haft den i 20 år”, berättar han.Bild: Tom Wall
– Den har ett sånt drag! Det är en go känsla när man gasar på, säger Ann-Cathrin Olsson.
Fast i allmänhet är det inte hon utan maken Bertil Olsson som sitter bakom ratten,
– Det här är en klassiker. En av de första Mustangerna, säger han.
Förutom veteranbilarna var det mesta sig likt från förra Sommarfesten, konstaterar Maud och Tomas Nilsson. De hoppas att man kommer att ha lite bättre styr på köerna när folk börjar strömma till för artistunderhållningen framåt kvällen än vad man hade under premiären förra året.
Paret sitter nere vid stora scenen och äter var sin räkmacka med ett glas närproducerat vitt vin. Deras väska är redan fylld av lakrits, honung, havtornsjuice och annat de köpt i stånden.
– Det här får vi ha som tradition. Sommarfesten är jättetrevligt. Vi bor i närheten, säger Maud Nilsson.
– Vi ska hem en sväng, men ner och ta en öl ikväll när Timbuktu spelar. Han är ju intressant.
Vad tycker ni om priserna?
– Eftersom det är kvalitet kan man räkna med de här priserna. Man får inte titta på det, säger Tomas Nilsson.
Livet på en räkmacka – med lokalt öl. Maud och Tomas Nilsson kommer att gå fram och tillbaka mellan sommarfesten och hemmet under dagen.Bild: Tom Wall
På den lilla scenen inne i mattältet underhåller matkreatören Malin Broman folk som mumsar burgare och revben. Hon kommer med olika tips om vad man kan laga av mat som börjar bli lite bedagad och bjuder på smakprover av vad hon lagar. I gräset utanför ligger en storfamilj och småpratar.
– Vi bara pausar lite. Vi har provat smakportionerna som lagades där inne. Det var mycket gott, säger Eva-Marie Wodiska.
– Sommarfesten är en bra kombo av det mesta. Lite till barnen och lite till oss, säger sonen Joel Lindström.
På matgatan är spettkaksståndet granne med det italienska och sommarglöggen ska serveras kall med bubbelvatten. I ett av stånden passar Anders Grumstedt och Jeanette Berglund på att smaka kanin, innan de köper lantägg i olika färger.
– Vi gillar kanin, men det ska vi inte köpa idag. Jag har köpt Vikentomater. Det brukar jag göra, men idag behövde jag inte köra dit. Det var ju bra, säger Anders Grumstedt.
Under kvällen kommer olika band att spela på de två scenerna.
– ”Är det verkligen gratis” och ”var är den stora och den lilla scenen” är de vanligaste frågorna jag får. Men allt är ju gratis, utom maten, berättar Kristina Pålsson i infotältet.
Så kommer en man förbi.
– Var finns vatten?
Det är en het dag i Höganäs hamn.
Fotnot: Jason ”Timbuktu” Diakté kommer att recenseras i en annan artikel.
Läs också Mat- och sommarfesten i Höganäs närmar sig: ”Det här ska vara en fest för alla”
Joel Lindström och Eva-Marie Wodiska med barnbarnet Celine Lindström pausar framför stora scenen. ”Vi var här förra året också”, säger Joel Lindström.Bild: Tom Wall
”Tio av tio”, tycker Hjalmar Borgström som blivit utlockad till sommarfesten av mamma Anna-Maria för att lämna tv. Här fanns mycket gott.Bild: Tom Wall
Bild: Tom Wall
Bild: Tom Wall
Bild: Tom Wall
Gå till toppen