Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tuffa hjältar utmanade i maratonspåret

En löpare låg i halsfluss tills veckan innan start, en annan fick ta över sin mammas startnummer sent dagen innan. Årets ”Båstad Marathon” var fullt till sista plats och det stod många hjältar på startlinjen.

Pia Andersson fick löparna uppvärmda inför långloppet.Bild: Tom Wall
Det är 42 195 meter runt Bjäre förbi Torekov och tillbaka mot målgången i Båstad hamn för löparna som värmer upp nere i hamnen på lördagsmorgonen. Av dem ska 131 springa hela sträckan, 280 halva och 19 lag delar på det hela.
– Det har varit sånt tryck på anmälningarna. Varenda plats är slut. Det är en ökning med 25 procent mot i fjor, säger tävlingsledaren Jens Andersson.
Banan är lite förändrad, så att man springer mer längs naturreservatet Hovs hallar.
– När jag passerade igår låg där 25 kossor. Det är en rätt häftig naturupplevelse, säger han.
Lärargänget Emelie Mårtensson, Rebecka Johansson, Joel Björn och nyinhoppade Nelly Turessons samsades om stafettpinnen med John Brogård, Axel Torle och Pontus Bader.Bild: Tom Wall
Så drar hans sambo Pia Andersson igång uppvärmningen på gröningen i hamnen. Sju personer från Strandängsskolan i brandgula lagtröjor skuttar runt i vimlet. Det är andra året laget ställer upp och tar en sträcka på fem, sex kilometer var.
– Jag fick veta igår att jag skulle springa. Min mamma fick problem med benen, så jag har inte tränat alls, säger 15-åriga Nelly Turesson.
Gänget av lärare tycker loppet är en rolig grej att göra tillsammans. Emelie Mårtensson har sprungit en hel del förut, bland annat Toughest.
– Jag ska springa två sträckor. Jag har valt nerförsbackarna, säger hon.
En som inte kommer att banga för uppförsbackarna är Johanna Bernholst. Det här är hennes första maraton och löparsäsongen har inte precis fått nån flygande start.
– Jag har precis legat i halsfluss i tre veckor, så vi får se hur det här går. Jag får ta det som det kommer, säger hon och drar sig mot startfållan.
Om man ska springa ett maraton för första gången önskar man sig kanske inte halsfluss under uppladdningsveckorna. Men det fick inte Johanna Bernholst att backa.Bild: Tom Wall
Så ställer de upp sig med fingrarna beredda på pulsklockorna.
– Njut av dagen. Det är perfekt väder nu, men det kommer att bli varmt så drick redan från början, säger Jens Andersson.
Och så går startskottet.
Resultatet läggs ut på loppets hemsida.
Engelsmannen Dominic Garvey rester världen runt och letar upp maratonlopp eller ultramaraton. Med sig har han alltid sin löparkompis på ryggen och en hustru i publiken som passar på att semestra.Bild: Tom Wall
Fokus inför start.Bild: Tom Wall
Bild: Tom Wall
Läs också Båstad marathon firar 10 års-jubileum
Gå till toppen