Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bolunds Ullared-känga till Löfven

Miljöpartiets språkrör Per Bolund gillar inte lågpris-Meckat Ullared – dit Stefan Löfven har valt att resa under sin bojkott av Almedalen.
Ska klimatet räddas kan folk inte shoppa billiga kläder och plastprylar från Kina.
– Vi behöver köpa saker som går att underhålla och reparera, säger Bolund till HD.

Per Bolund skickade en klimat-känga till Stefan Löfven för att statsministern väljer Ullared före Almedalen.Bild: Karl Melander
Först ut i årets politikervecka i Visby var en debutant: Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund.
I sitt tal på söndagskvällen fokuserade han så klart på miljön.
– Jag lät min gräsmatta växa upp till en sommaräng. Hörde humlorna surra, sa Bolund i ett försvar för den biologiska mångfalden.
I publiken konkurrerade miljöpartister med den gamla gulröda "Atomkraft nej tack-flaggan" med ett gäng ungmoderater, som flaggade för "Kärnkraft ja tack."
Dagens nyhet presenterade Per Bolund på en pressträff vid lunchtid: En handlingsplan för totalstopp för bensin och diesel i alla svenska mackar från 2030.
– Den som tankar ska kunna göra det med gott klimatsamvete, sa han.
Sju partier i riksdagen (alla utom SD) står bakom klimatlagen. Där slås fast att utsläppen av växthusgas från Sverige ska vara noll år 2045.
Ska det bli möjligt måste omställningen av bilar, bussar och lastbilar skyndas på, hävdar Per Bolund.
I januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna skrevs det in ett stopp för försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar från 2030. Nu drar MP upp riktlinjer för att fasa ut bensin och diesel så att det inte kommer en droppe fossilbränsle ur mackarna om elva år.
De som har gamla bilar ska få stöd för att konvertera till el eller annat förnybart bränsle.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP).Bild: Henrik Montgomery/TT
I en intervju med HD i skuggan under ett träd i Almedalsparken tidigare på söndagen förklarar Per Bolund hur han vill få folkets stöd för en omställning till ett miljövänligt och klimatsmart samhälle.
– Vi måste visa att den gröna omställningen är en möjlighet för Sverige och inte ett problem, säger han.
Än så länge har det gått trögt för Miljöpartiet. Efter ett svagt val 2018 har partiet länge legat under riksdagens fyraprocentspärr, även om MP i helgen hävde sig upp till 5,3 procent hos Sifo.
Greta Thunberg har skapat ett ungt och kraftfullt klimatengagemang som Miljöpartiet inte lyckats fånga upp.
– När medvetenheten ökar om hur avgörande klimatfrågorna är för vår framtid är jag säker på att människor söker sig till de gröna lösningarna, säger Bolund.
Enligt MP:s egen valanalys svarar bara en (1) procent av väljarna att partiet "förstår vanligt folk".
Det måste väl du som partiledare tycka är katastrofalt?
– Det visar att vi måste blir bättre på att förklara att de gröna lösningarna inte bara ligger i framtiden, utan att de utvecklar vårt samhälle här och nu. När vi bygger Europas största vindkraftverk utanför Piteå ger det en massa jobb i hela landet. När vi bygger ut förnybar drivmedelsproduktion i Gävle ger det jobb – istället för att vi ska importera en massa olja.
Många tycker att klimatet blivit en klassfråga där stad står mot landsbygd. Vad säger du till fattigt folk på landet som måste köra bil?
– Att vi ska ha möjlighet att köra bil både i dag och i framtiden. Vi jobbar brett. Nu kom utredningen om reseavdragen som riktas mot dem i landsbygden som verkligen behöver bilen. Men vi måste också långsiktigt se till att folk kan köra bil. Att vara beroende av världsmarknadspriset på fossila bränslen, det gör det verkligen svårt för människor att köra bil i Sverige.
Regeringen förbereder en klädskatt. Varför?
– Textilindustrin använder väldigt mycket miljö- och hälsofarliga kemikalier. Vi vill stimulera de hållbara alternativen.
Apropå billiga kläder: Stefan Löfven bojkottar Almedalen och reser istället till Ullared för att träffa vanligt folk. Vad tycker du om det?
– Jag respekterar Stefan Löfvens beslut, svarar Bolund först diplomatiskt.
Men han gör ingen hemlighet av att han ogillar "Slit-och-släng-lador" som Ullared.
– Vi behöver köpa saker i framtiden också. Men vi behöver köpa saker som går att underhålla och reparera.
– Vi ser att det växer fram ett annat sätt konsumera. Lånegarderober. Reparera kläder och prylar istället för att bara slänga. Det vill Miljöpartiet utveckla.
– Genom att vi i regeringen sänkte momsen på reparationer och införde REP-avdrag växte det fram nya företag med affärsidé att vi ska behålla våra prylar.
Efter sommaren ska bostads- och finansmarknadsminister Per Bolund, tillsammans med Magdalena Andersson förhandla sin första budget med Liberalerna och Centern.
Bolund ser gärna att januariavtalet utvecklas – så att de fyra partierna bildar regering ihop.
– Långsiktigt hoppas jag vi kan bygga ett samförstånd som varar över tid och att vi kan sitta i regering tillsammans.
Per Bolund får smink före en intervju i TV4.Bild: Karl Melander KARL MELANDER
Gå till toppen