Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ordkrig om fängslad Sea Watch-kapten

Hanteringen av den gripna kaptenen på räddningsbåten Sea Watch 3, tyska Carola Rackete, leder till politiska spänningar mellan Tyskland och Italien.

Kapten Carola Rackete, till vänster, på Sea Watch 3, när räddningsbåten lade till i Lampedusas hamn på lördagen.Bild: Elio Desiderio/AP/TT
Den 31-åriga tyskan sade i en intervju med italienska Corriere della Sera att hon ber om ursäkt för att hon på lördagen trängt sig förbi det italienska militärfartyg som försökte blockera båten köra in i Lampedusas hamn, men att hon inte hade haft något val.
Vissa av de 40 migranterna, som varit på båten i över två veckor och varav många inte kunde simma, var så desperata att de kunde slänga sig i vattnet och då drunkna, sade hon.
Carola Rackete har satts i husarrest. Hon anklagas både för flyktingsmuggling och för att ha trängt sig förbi militärfartyget och därigenom utsatt fyra poliser för livsfara.
Tysklands president Frank Walter Steinmeier sade på söndagen i tysk tv att ”någon som räddar människors liv kan inte räknas som en brottsling”.
Italiens inrikesminister Matteo Salvini svarade snabbt: ”Vi ber vänligt Tysklands president att bry sig om vad som händer i Tyskland och, om möjligt, be sina medborgare att inte bryta mot italienska lagar.”
Efter Rackete gripande har två tyska tv-personligheter startat en donationskampanj för att täcka kostnaderna för hennes försvar. På söndagen hade motsvarande över fem miljoner kronor samlats in.
De 40 migranterna har fått gå i land och befinner sig på ett mottagningscenter, i väntan på att resa till Frankrike, Tyskland, Finland, Luxemburg och Portugal.
Gå till toppen