Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Fika i Ullared gör inte en statsminister.

Gekås i Ullared och speedway i Motala. Folkligheten vet då inga gränser när Sveriges mäktigaste man ska markera mot etablissemanget i Almedalen.
"Almedalen har blivit för mycket av lobbyister och näringslivsintressen och för lite av folkrörelse och enskilda medborgare", förklarade Stefan Löfven (S) för Aftonbladet i våras.
Kanske bidrar det också till beslutet att Löfven sällan ser så värst bekväm ut på scenen i Almedalen, där han tvingas blicka ut över hägringen av Olof Palme på lastbilsflaket.
Nu är det förstås så att Almedalsveckan varken står eller faller med statsministern. Och alldeles säkert får Löfven det trevligare med måndagskaffe på Ullared och tisdagskorv när Piraterna möter Vetlanda på Motala arena.
Men Stefan Löfvens uppdrag utgörs inte bara av att dricka kaffe och äta korv, hur gärna partistrategerna än vill framställa det så. Det är också att vara statsminister.
När Löfven i sitt ställe skickar finansminister Magdalena Andersson (S) för att hålla Almedalstalet på fredag är det inte bara ett finger åt "lobbyister och näringslivsintressen". Det är också respektlöst mot dem som gärna ser statsministern berätta vad han vill med Sverige, utöver fikaprat på Ullared.
Gå till toppen