Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lätt att bli biten av sporten Mondioring

Pigga, muskulösa hundar med en otrolig disciplin tävlade på vad som såg ut som en blandning av en hinderbana, lekplats och en badplats i Saxtorp i helgen. Genom att hoppa över höga hinder, lyda ägaren, bita belgare och låta bli korven kunde de vinna i den nya sporten Mondioring.

Disciplin och lek. Hunden Garm har fullt fokus på husse Øistein Birkelunds kommandon. Banorna i mondioring ser alltid olika ut.Bild: Tom Wall
Hela parkeringen på Landskrona brukshundsklubb vid Saxtorpssjöarna var fylld av stora bilar täckta av aluminiumfiltar mot solen. Det voffade lite varstans när man tog sig upp till tävlingsarenan – en plan med barnbassäng, tygtunnlar, en kanot och en falsk lägereld.
Att sporten Mondioring är lite ovanlig här i norden märktes på att många av de 38 tävlande åkt långt. Gunilla Åsberg Godén och hunden Knata hade kört från Östersund.
– Det här är en fantastiskt rolig och annorlunda sport. Det är så många roliga saker att göra med hunden. Jag har hållit på med hundsport i 42 år, men bara ett år med mondioring.
Hur gick det för Knata?
– Lite bättre idag än igår, men hon busar gärna till det lite. Vi är väldiga nybörjare.
I busigaste laget var hunden Knata. Efter tävlinghelgen får hon åka hem till Östersund och träna vidare med matte Gunilla Åsberg Godén.Bild: Tom Wall
Sjövett i kanoten. Här får hunden Greta lära sig att sitta still i båten tillsammans med matte Sara Fröse Köhler och en figurant.Bild: Tom Wall
Mondioring är en ny sport. Först 2017 fick man börja tävla i den i Svenska Brukshundklubben. I Sverige kan man tävla i bara lydnad eller i lydnad, hopp och skydd.
– Det måste vara trygga, sociala och lekfulla hundar, förklarar tävlingsledaren Elin Björn.
Hon gillar sporten för att man måste vara kreativ när man tränar hunden.
– Du får utmana dig själv och hunden och lära den nya grejer. Det är mer funktion än precision i den här sporten. Man får ge sitt kommando en gång – sen får du gå ditt ”fria följ”. Pratar du med hunden blir du bruten. Man tittar inte så noga på att hunden sitter spikrakt eller på tempot.
Sporten är betydligt större i Belgien och både domaren och en av figuranterna – de två män som byter av varandra i att bli bitna – kommer därifrån.
Inne på banan tävlar hunden Greta, en belgiska vallhund/Malinois. Hon och hennes ägare har åkt till Skåne från Stockholm. Greta rusar mellan de olika stationerna. Det går ganska bra.
– Hon ville smaka på korven. Det var synd. Men jag är ändå nöjd säger matte Sara Fröse Köhler.
– Det här är en fantastiskt kul sport. Greta gillar skyddsarbetet bäst. Att få bitas. Men hon bits bara på mitt kommando och på dem med dräkter på. Hon är inte arg. Det är en lek, intygar hon.
Det är en publikvänlig sport. Man ser lätt alla momenten från åskådarplats där de tävlandes klubbkompisarna står och hejar på. Ett gäng från Norge hejar fram hunden Garm, som går rätt hårt åt figuranten Bruno de Belz.
Husse har flugit från Nordnorge till Oslo och sen bilat till Saxtorp.
– Idag gick det väldigt bra! Det gjorde det inte igår. men så är det ju att konkurrera, säger Øistein Birkelund.
Figuranterna som i stoppade dräkter tar emot hundarna bett är ganska blåmärkta under dräkterna. Trots skyddet känns det när muskelpaketen hugger tag i armarna.
Varför ställer man frivilligt upp på att bli biten?
– Jag vet inte riktigt. När jag var 14 år tyckte min pappa att jag skulle testa sporten istället för att hänga med de killar som jag börjat vara med. Jag fastnade. Det här är kul, säger han.
Figuranten Bruno de Belz är van vid tuffa tag.Bild: Tom Wall
Greta var lite för begiven på korven. Annars gick det bra.Bild: Tom Wall
Gå till toppen