Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många stolta vinnare i ”Årets hbtq-personer”

Under förra årets Pridefestival i Helsingborg kammade Jinn Säthil hem alla de tre priserna som årets hbtq-person. I år var vinnarna desto fler. ”Vi kom för fikat – vi stannade för bögarna”, förklarade de deltagarna i Ung hbtq-Helsingborg.

Segeryra när årets tre olika hbtq-personer prisades – Lisa Säthil, Camilla Bergvall och hela Ung hbtq-Helsingborg.Bild: Yvonne Johansson
Parken utanför konsul Perssons villa var extra färgsprakande på söndagen. Liksom förra året delades tre priser ut under Pridefestivalen.
Årets pionjär blev Lisa Säthil, med motiveringen ”utan Lisa hade det inte hänt”.
– Idag är jag uppklädd och ser jag kul ut, men annars sitter jag mest med mina excelark. Jag känner inte riktigt att jag gjort något, säger hon.
”Ursäkta, vad har du INTE gjort”, hojtar en av ungdomarna bakom henne.
Priset Årets fighting spirit fick Camilla Bergvall för att outtröttligt plockat upp facklan i ett allt hårdare klimat för att andra ska se ett ljus i mörkret, som arrangör för Pride, styrelseledamot i RFSL och drivkraft bakom lesbisk frukost.
– Fortsätt vara arga, fortsätt bråka, sluta aldrig kämpa för att den här staden ska bli en plats att faktiskt leva på, säger hon.
Årets gemenskap/mötesplats gick till alla i Ung hbtq-Helsingborg, som ”en viktig trygg plats - där kan en känna sig trygg, få nya vänner, vara sig själv och känna pepp”.
Med sången ”every woman is a lesbian at heart” rusade det unga gänget upp på scenen.
– När jag frågade ungdomarna vad vi skulle säga fick jag förslaget ”Vi kom för fikan - vi stannade för bögarna”, berättar projektledaren Mac Velasques.
Parken var fylld av människor som umgicks, gjorde plakat till paraden och lyssnade på musik.
– Vi sliter så mycket bakom kulisserna. Idag får vi ta plats på stadens gator och torg och visa hur många vi är, sa Camilla Bergvall efter prisutdelningen.
– Ja, det är väl ingen av oss som sovit de senaste nätterna. Vi har bara jobbat med det här, sa Lisa Säthil.
Mac Velasques tog emot priset för Årets mötesplats, men betonade att det var hela Ung hbtq-Helsingborg som vunnit. ”Ungdomar är framtiden”.
Läs också Jinn Säthil vann allt – med blandade känslor
Gå till toppen