Annons

Annons

Annons

krönikaNyheter

Jonas Kanje
Plågsamma dödsryckningar från Metro

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Tidningen Metro var en fantastisk affärsidé när den startades. Den fyllde ett behov hos en väldigt stor grupp människor och de nationella och internationella framgångarna har varit exceptionella.

Det är lätt att glömma det när tidningen nu ligger i svåra och ovärdiga dödsplågor och ägaren gör bort sig gång på gång.

Metros skapare hade en unik idé i slutet av förra seklet. Lättillgängliga nyheter i ett enkelt format som massdistribuerades i kollektivtrafiken. Lika genialt då som det känns mossigt nu.

Jag jobbade själv sex år i samma del av tidningsbranschen. När jag började på xtra Helsingborg 2006 (som sedan blev City) pågick sedan en tid ett fullskaligt papperstidningskrig. Ni minns säkert att man fick springa slalom mellan kolportörer, tidningsställ och drivor av tidningar på väg till jobbet varje morgon.

Annons

Annons

Några år senare var hela grejen död. Tiden var utmätt, marknaden borta. Behovet fylldes av andra aktörer, på annat sätt. Kort sagt: mobiltelefonen i kombination med sociala medier och traditionella medier tog död på Metro, City och PunktSE.

Men det var inte journalistiken som dog när gratistidningarna gjorde det. Det var nämligen inte i första hand journalistiken som gjorde Metro framgångsrik – utan tajming, distribution och format. Det fanns massor med bra journalistik i Metro och jag är väldigt stolt över vad vi, med minimala resurser, kunde åstadkomma på City (bland annat en guldspadenominering) men när formatet blev omodernt försvann annonspengar och publik alldeles oavsett hur bra vi var.

Gratistidningen Metro ska inte längre ha anställda journalister.

Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Så – vilka slutsatser ska man dra av Metrokonceptets död? Här är ett par.

• Fundera noga på vad det är du säljer. Varför vill så många fortfarande prenumerera på en papperstidning som HD? Och varför vill så många aldrig någonsin mer prenumerera på en papperstidning? Svaret på båda frågorna döljer sig till viss del innehållet men i hög utsträckning också i saker som format och distribution. Om du inte har full koll på vad dina kunder och läsare uppfattar som värdefullt med din produkt så gör du inte rätt saker när kurvorna vänder neråt.

Annons

• Om ditt innehåll inte är unikt kommer du förr eller senare att få väldigt svårt att överleva. Detta är en av orsakerna till Metros kris. Det är också de traditionella mediernas allra största trumfkort. För HD:s del betyder det att bra lokal journalistik är vår överlägset viktigaste verksamhet.

Annons

I veckan meddelade Metros ägare Christen Ager-Hanssen att journalister inte längre ”passar i Metros affärsplan” utan ska väck från företaget. Det var bara den senaste i raden av skandaluttalanden och felgrepp från den norske ägarens sida.

Möjligen ska man ge Ager-Hanssen att han förstått att det inte i första hand var journalistik som gjorde Metro så framgångsrikt en gång i tiden.

En mer nykter tolkning är tyvärr att norrmannen inte förstått vad det är han äger eller vilken bransch han verkar i. Metros död har inte varit svår att förutse, men såhär illa hade det inte behövt gå.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan