Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bara dagar kvar till premiären av Bruksspelet

En favorit i repris som blir högaktuell i och med att Klippans pappersbruk nyligen köpt in en ny pappersmaskin. I årets Bruksspel kastas vi tillbaka till 1800-talet och tiden då den första pappersmaskinen kom till Klippans bruk.

Mer barn i fokus i årets uppsättning av Bruksspelet: ”Sunnerdahl – på liv och död”.Bild: Sandra Henningsson
”Det är vi som är bruket, det är bruket som är vi”. Den stora ensemblen på 40 personer i årets Bruksspel sjunger och dansar över scenen på Klippans pappersbruk.
Precis som all annan musik i uppsättningen 2019 är låten nyskriven trots att tittaren i år tas tillbaka till en historia som vissa kanske redan sett förut. Den om Sunnerdahl och den allra första pappersmaskinen som bruket köpte in.
Hedvig-Charlotta Sunnerdahls pappa och tidigare ägare av pappersbruket spelas av Dan Kandell.Bild: Sandra Henningsson
– Det är några nya nummer, ny koreografi, annorlunda ensemble och mer fokus på barnen, säger Annika Kofoed, regissör och manusbearbetare, om skillnaderna mot tidigare föreställningar.
”Sunnerdahl – på liv och död” har spelats både 2013 och 2014. Men historian är plötsligt högaktuell igen i coh med att Klippans pappersbruk förra året köpte in en ny pappersmaskin för omkring 150 miljoner kronor.
Annika Kofoed har som flera tidigare år regisserat musikalen.Bild: Sandra Henningsson
– Det är kul att vi kan knyta ihop dåtid med nutid, säger Heléne Lindquist som är producent.
Som vanligt står professionella skådespelare sida vid sida med amatörer. Även om man knappt kan kalla skådespelare som Tobias Nilsson för amatör längre – han har varit med i alla Bruksspel från start.
– Det är så sjukt roligt, säger han.
– En gemenskap och en helt annan typ av atmosfär, tillägger Alicia Gatestål, som också är med i ensemblen.
Huvudrollerna har Hani Arrabi som Sven-Magnus Sunnerdahl och Kim Bergkvist som Hedvig-Charlotta Sunnerdahl. Heléne Lindquist är som vanligt också med i produktionen. Ett nytt men ändå välkänt ansikte för Bruksspelet är kommunens förra kommunalråd Kerstin Persson.
Producent Heléne Lindquist in action. Hon hoppade över att skådespela i ett år, men ångrade sig direkt.Bild: Sandra Henningsson
Utan att avslöja för mycket innan premiären den 5 juli kan man säga att handlingen berör allt från striden kring att skaffa eller inte skaffa en pappersmaskin, arbetarnas oro för att mista jobbet i moderniseringen och om ofrivillig barnlöshet. Och så stolthet över bruket och orten.
– Klippan har haft ett tråkigt rykte och det är fint att kunna visa att det inte är så, säger Jenny Palm som är med i musikalen för fjärde gången.
Andra gör debut på scenen i årets uppsättning. Agnes Wiberg har hängt med mamma Carolina Wiberg sedan första Bruksspelet då hon var två år. Nu är hon åtta och med i ensemblen.
– Det är jätteroligt att man får vara med på scenen, det är magiskt, säger hon.
Åttaåriga Agnes Wiberg gör debut men har varit med på repetitioner sedan hon var två år.Bild: Sandra Henningsson
Fakta

Bruksspelet 2019

När: Premiären äger rum fredagen den 5 juli och spelas därefter även lördag och söndag. Därefter är det föreställningar varje torsdag-söndag till och med den 28 juli.

Var: Klippans pappersbruk.

Hur: Utomhus, kläder efter väder.

Läs också De spelar huvudrollerna i årets bruksspel
Gå till toppen