Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han vågade satsa – debuterar med fotoutställning om surfing

Helsingborgaren Hampus Torbjörnsson tog sitt intresse för fotografi till havs. I veckan öppnar den 18-åriga fotografens debututställning ”Lyckan bland vågorna” på Dunkers kulturhus.

”Att vara i vattnet med kameran är magiskt”, säger Hampus Torbjörnsson om när han befinner sig i sitt rätta element. Klicka för att se hela bilden.Bild: Hampus Torbjörnsson
Många ger upp efter sin första surflektion. För Hampus Torbjörnsson blev den allt annat än en kallsup. Efter semestern i Spanien 2015 har han fortsatt kasta sig ut i havet – för att dokumentera andra surfare.
– Surfingen förändrade mitt liv, berättar han.
Intresset för att fotografera fick plötsligt en ny dimension. I takt med att den unge helsingborgaren lärde sig att surfa tog han också rygg på surfare hemma i Sverige.
– Jag köpte ett vattenhus till min kamera, drog på mig fenor och hängde med. Sedan har det bara fortsatt.
Framför allt på hemmaplan, men också under en längre period i Biarritz där han fotograferat på uppdrag åt ett surfingföretag.
Det senaste året sattes gymnasiestudierna på paus till förmån för att fånga sportens bästa ögonblick.
På fredag öppnar Hampus Torbjörnssons debututställning i RumEtt på Dunkers kulturhus. De femton bilderna under titeln ”Lyckan bland vågorna” talar för sig själv, menar han.
– Att vara i vattnet med kameran är magiskt. Det finns ingen känsla som kan toppa det, säger han.
Trots att fotobranschen är tuff hoppas Hampus Torbjörnsson på en framtid inom sin nisch.
– Jag vill visa hur fint Surfsverige är. Det skiljer sig mycket från södra Europa. I dag är jag iväg och letar efter vågor nästan varje dag. Det blir mycket väntan, men det gör det hela ännu mer speciellt.
Bild: Hampus Torbjörnsson
Vernissage på torsdag den 4 juli klockan 18, i RumEtt på Dunkers kulturhus, Helsingborg. Fri entré. Visas till och med 1 augusti.
Gå till toppen