Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Ulf Kristersson har fått ett halmstrå.

Ulf Kristersson i Visby.Bild: Karl Melander
Bitterheten märks ännu. M-ledaren Ulf Kristersson har fortfarande inte kommit över att C och L lämnade alliansen och inledde ett samarbete som gav makten till S och MP.
"Det är ett knäppt sätt att driva politik på", säger han i Omnis politikpodd.
Men på Moderaternas dag i Almedalen var det ändå tydligt att han inte gett upp hoppet om att locka tillbaka gamla allianskollegor.
I fredags valdes Nyamko Sabuni till ny partiledare för Liberalerna och att hon föredragit en alliansregering är ingen hemlighet. Visst har hon lovat att ingångna avtal ska hållas, men även att regeringssamarbetet ska utvärderas inför valet 2022. Drömmen om en alliansregering ska hållas vid liv, förklarar hon.
Det ger Kristersson ett halmstrå som han genast greppar hårt. I måndagens Expressen öser han beröm över sin nya partiledarkollega. Han säger sig ha en mycket god bild av Sabuni och beskriver hennes ledarskap som starkt och modigt. Inte minst i integrationspolitiken har hon länge stått upp för viktiga värderingar, menar Kristersson. Och hennes kritiserade utspel om mångkultur kommenterar han i mer överslätande ordalag än vad hon lyckats med själv.
Vid en presskonferens i Visby på förmiddagen presenterade moderatledaren också ett nytt så kallat språkpaket för bättre integration. Det handlar bland annat om språkkrav för medborgarskap och höjda krav på nyanlända som utbildas i svenska för invandrare, SFI.
Samtidigt vill Moderaterna att rätten till tolkhjälp ska upphöra för dem som har beviljats permanent uppehållstillstånd. Då stärks drivkrafterna för att lära sig svenska och bidrar till bättre sammanhållning i samhället, resonerar Kristersson.
Sällan har han sagt något så motsägelsefullt. Visst är språket nyckeln till lyckad integration, men att vissa har behov av tolkhjälp även efter flera år i Sverige beror knappast enbart på svaga drivkrafter för att lära sig svenska. En del har inte förmågan att lära sig språket tillräckligt bra för att klara alla nödvändiga sammanhang. Med begränsad rätt till tolk blir missförstånden därför fler, vilket snarare leder till splittring än sammanhållning.
Till saken hör att även Liberalerna nu, under Sabunis ledning, väntas profilera sig mer inom integrationspolitiken. Hon stod vid tidigare L-ledaren Lars Leijonborgs sida när han lanserade förslaget om språkkrav för medborgarskap inför valet 2002.
Moderaterna vill naturligtvis inte tappa väljare till Liberalerna, vilket kan vara en förklaring till Kristerssons ökade fokus på integration. Men med tanke på det övergripande politiska läget i landet lär det handla om mer än sedvanlig borgerlig kannibalism. I grunden är det makten han hungrar efter och möjligheterna att få den blir väsentligt större om L lockas tillbaka till samarbete med M. I synnerhet som Sabuni, liksom Kristersson, håller lite öppet för att stöda sig på SD.
”Hård konfrontation där man tycker olika – öppenhet att samverka där man tycker lika”, skrev Sabuni i partitidningen Nu 2017. Det tycks hon hålla fast vid. Hur liberal den hållningen är kan diskuteras, men på partistämman i fredags blev hon enhälligt vald. Redan hörs spekulationer om att landet står närmare nyval då risken anses ha ökat för att L lämnar 73-punktsavtalet.
Det vore ett misstag med tanke på regeringsöverenskommelsens många liberala förslag. Men mycket hänger förstås på om Moderaterna lyckas övertyga om att det är i deras sällskap som Liberalerna har bäst förutsättningar att förverkliga sin politik.
Almedalstalet ägnade Moderatledaren åt visionen om större sammanhållning i landet. Men uppenbart jobbar han också för större sammanhållning i det borgerliga lägret.
Ulf Kristersson lyckades inte hålla samman alliansen och bilda regering efter fjolårets val. Men nu har han fått ett halmstrå. Och som han sliter och drar.
Gå till toppen