Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fotografen har vänt hem till Vejbystrand

Viktor Nilsson har fotograferat mode i stora delar av världen. Nu har han och sambon landat i Vejbystrand och väntar tillökning. "Nu är jag väldigt intresserad av att hitta mer lokala kunder", säger Viktor Nilsson.

Bild: Evelina Gunnarsson
Utsikten från lägenheten är slående, under en klarblå himmel glittrar havet. Viktor Nilsson och hans sambo Jaclyn från Australien har bara bott i Vejbystrand några veckor.
– Jag är född och uppvuxen i Vejby, har alltid varit från Vejby och tyckt om det, trots att jag ofta velat vara på andra platser i världen, säger Viktor Nilsson.
Han har bott i Stockholm, studerat i Australien och rest runt i Indonesien, Nya Zeeland, Thailand och Malaysia. Resandet tycker han beskriver honom väl.
Redan på gymnasiet pluggade han estetiska programmet med inriktning foto på Ängelholms gymnasieskola. Några år senare gick han en fotoutbildning i Australien där han träffade sin sambo Jaclyn. Paret har sedan dess bott på flera platser i världen, senast tre år i New York.
– Vi flyttade dit för jobb och karriär men det har också varit en livslång dröm att bo i New York. Det är en rätt annorlunda stad men det var fantastiskt roligt. På det personliga planet gick jag på moln. Jag älskar staden.
– Det första halvåret var svårt men kul och inspirerande innan jobbet började rulla på. Men New York kommer alltid vara en stor del av våra liv, fortsätter han.
Både Viktor och Jaclyn är fotografer. De gillar båda att resa och hjälper varandra mycket i jobbet. Nu har paret landat i Sverige och Vejbystrand.
– När Jaclyn blev gravid lockade det ännu mer. Nu har vi nya fantastiska grejer som väntar med barn och jobb här.
Vad saknar ni mest?
– Det är vännerna och alla restauranger och barer. Jobbet är sekundärt men man saknar möjligheterna som var oändliga.
Vad kommer att förändras?
– I jobbet blir det fler resor men lite kortare. Nu är jag väldigt intresserad av att hitta mer lokala kunder, då blir det ett lite annat fokus. Jag vill gärna fortsätta göra porträtt på roliga och intressanta personer och fortsätta med resereportage.
Människor har varit och är den röda tråden genom allt Viktor gör.
– Jag älskar att umgås med människor och har inte direkt varit intresserad av att fotografera natur, då är man ofta ensam.
Han fotograferar mycket mode, mestadels för tidningar. I Sverige och Europa har det blivit jobb för flera modetidningar, branschtidningen Besöksliv och på senare tid flera jobb för Svenska Dagbladet, en kontakt han hoppas få behålla. Viktor poängterar att de inte flyttat till Sverige för att jobba mindre, snarare tvärtom.
– Jag vill försöka möta företag i regionen eller i Sverige och öka med större kunder. Målsättningen är att hålla på med mode, men jag har också börjat se bredare på det.
Samtidigt finns det drömmar kvar att uppnå.
– Det finns många andra tidningar som Vagabond, Gourmet Traveller och Vogue som det skulle vara roligt att jobba för.
Sedan flytten till Vejbystrand har många timmar ägnats åt loppisar och jakten på de perfekta möblerna. De njuter också av matlagning, att umgås med vänner, närheten till havet och en balkong.
– Det är så lätt att njuta här och vända en halvtaskig dag med ett dopp i havet.
Längtan till oktober, då den tredje familjemedlemmen kommer, är stor och när familjen så småningom behöver ett större boende vet Viktor precis vad han vill ha.
– Min dröm är att hitta en gammal gård vid havet där jag kan ha en kombinerad foto- och produktionsstudio med boende för kunder. Det skrev jag en businessplan på när jag pluggade i Australien.
Gå till toppen