Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hemvården får bakläxa efter vidbränd potatis

Hemvården i Landskrona glömde stänga av spisen hos en brukare. Ivo anser att den interna utredningen duger, men ger omsorgsnämnden bakläxa då anmälan dragit ut på tiden.

Det var i början av februari som en personal inom hemvården var på besök hemma hos en vårdtagare i Landskrona. Personen har hjälp flera gånger varje dygn, bland annat med matlagning.
Vid det här tillfället var det en ensam personal på plats som skulle hjälpa till med matlagningen. Personalen glömde dock att stänga av spisplattan innan hen gick. Kvar stod en gryta med potatis.
I vardagsrummet befann sig vårdtagaren. Då personen inte kan förflytta sig själv kunde hen inte stänga av plattan.
Först vid hemvårdens nästa besök, omkring en och en halv timme senare, upptäcktes den rödglödgade plattan och kastrullen med vidbränd mat. Då hade det börjat osa och ryka rejält från spisen.
Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Sarah.
Ivo konstaterar att omsorgsnämnden har vidtagit de åtgärder som krävs genom att sätta upp en brandvarnare hos vårdtagaren. Man har också påtalat för personalen hur viktigt det är att se till att allt är som det ska innan man lämnar vårdtagarnas hem.
Ivo väljer därför att avsluta ärendet utan att vidta ytterligare åtgärder.
Samtidigt ger man omsorgsnämnden en knäpp på näsan då både rapporteringen enligt lex Sarah och anmälan till Ivo har dragit ut på tiden.
Allmänna missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden ska anmälas snarast. I det här fallet fick inte myndigheten nys om händelsen förrän den 8 april.
Gå till toppen